ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Σε ποια ποσότητα δρουν προστατευτικά κρασί και καφές

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Αν και θεωρείται νόσος της «τρίτης ηλικίας», σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση με μέτρο κρασιού και καφέ μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι της νόσου.

Συγκεκριμένα, έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα, έδειξε ότι μια μέτρια κατανάλωση κρασιού από καιρού εις καιρόν μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Για την έρευνα παρακολουθήθηκαν συνολικά 3.069 άνθρωποι 75 ετών και άνω για έξι μήνες. Από αυτούς είχε ζητηθεί να σημειώνουν με ακρίβεια τις ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών που καταναλώνουν.

Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν στη συνέχεια σε 4 κατηγορίες: α) πλήρης αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά, β) ένα ως επτά ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την εβδομάδα, γ) οκτώ ως δεκατέσσερα ποτήρια εβδομαδιαίως και δ) περισσότερα από δεκατέσσερα ποτήρια την εβδομάδα.

Όπως διαπιστώθηκε από τους επιστήμονες, μεταξύ αυτών που κατανάλωναν ένα ή δύο ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών, κυρίως κρασιού, ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν μειωμένος κατά 37%.

Επιπλέον, μεταξύ αυτών που παρουσίαζαν ήδη ελαφρά προβλήματα μνήμης και κατανάλωναν περισσότερα από 14 ποτήρια την εβδομάδα, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν έως και δύο φορές μεγαλύτερος απ΄ό,τι μεταξύ αυτών που απείχαν από οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό.

bigstock Dementia 105437555

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων εξάλλου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, θα μπορούσαν να αναστρέψουν τη μνήμη τους, αν κατανάλωναν τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Η έρευνα που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι η καφεΐνη εμποδίζει την παραγωγή πρωτεϊνικών πλακών, κάτι που είναι χαρακτηριστικό της νόσου.

Η ποσότητα καφεΐνης που δόθηκε στα ποντίκια, ισοδυναμεί με 3 φλιτζάνια καπουτσίνο, 14 φλιτζάνια τσάι ή 20 φλιτζάνια αναψυκτικού που περιέχει καφεΐνη.

Τα πειραματόζωα που λάμβαναν καθημερινά για δυο μήνες αυτές τις ποσότητες, εκτελούσαν πολύ καλύτερα τις δοκιμασίες μνήμης και σκέψης, σχεδόν εξίσου καλά όπως τα ποντίκια που δεν είχαν άνοια. Επίσης, παρουσίασαν μείωση κατά 50% των επιπέδων των πρωτεϊνικών πλακών, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, είναι καταστροφικές για τον εγκέφαλο.

Ομοίως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι η καφεΐνη καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο και οι οποίες οδηγούν στην υπεραφθονία της πρωτεΐνης.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact