Δέχθηκαν το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τα σύνορα
Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες
Το προσφυγικό αλλά και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε ακόμη να υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να έχει ακόμη διευκρινιστεί η μορφή τους.
Στο προσφυγικό, ο Άλεξης Τσίπρας επανέλαβε, κατά τις ίδιες πηγές, το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει κάποιου είδους δέσμευση – έστω και προσφορική- ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες, δηλαδή δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, μέχρι τη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας που σχεδιάζεται στις αρχές Μαρτίου.
Μέρκελ και Ολάντ υποστήριξαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι θα διατηρηθεί το στάτους κβο στα σύνορα της Ευρώπης έως τη σύνοδο του Μαρτίου όπου θα αξιολογηθεί η πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία.
Αν αυτό δεν ανατραπεί μέχρι το τέλος της συνόδου, η ελληνική πλευρά θα είναι ικανοποιημένη και δεν θα προχωρήσει σε μπλοκάρισμα του κειμένου συμπερασμάτων, όπως είχε προαναγγείλει σε περίπτωση που δεν υπήρχε μια τέτοια δέσμευση.






















