ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Συνεχίζουμε από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες

«Συνεχής και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση»

«Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία», τόνισε απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε τηλεοπτικό μήνυμα, στο οποίο εξήγησε την χθεσινή συμφωνία- απόφαση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, μετά την πρόσφατη αποτυχία στην Ελβετία, και την σύγκληση διάσκεψης στην Γενεύη , στις 12 Ιανουαρίου.

Επίσης, σημείωσε πως ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

«Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Στο τηλεοπτικό μήνυμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η χθεσινή απόφαση «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί:

Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα , σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, «θα μας επιτρέψει,να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο.

Επίσης, δήλωσε ότι διαβεβαιώνει τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι «καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του, αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του».

Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο, σημείωσε και ανακοίνωσε ότι γι’ αυτό τον λόγο έχει συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Τέλος έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόκειται να έλθει και στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς ηγέτες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact