ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία Λαγκάρντ για παγκόσμια διάχυση της κινεζικής κρίσης

«Ενίσχυση της άμυνας με μία συνετή δημοσιονομική πολιτική»

Η αστάθεια που παρατηρείται τελευταία στις παγκόσμιες χρηματαγορές δείχνει πόσο γρήγορα οι κίνδυνοι μπορούν να διαχυθούν από τη μία οικονομία στην άλλη, δήλωσε σήμερα στην Τζακάρτα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Αυτό που καταδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες είναι πόσο πολύ η Ασία βρίσκεται στον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας και πόσο πολύ η αναταραχή σε μία αγορά στην Ασία μπορεί να διαχυθεί στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε διάσκεψη που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια και τα νομίσματα πολλών αναδυόμενων οικονομιών έχουν δει μεγάλες διακυμάνσεις μετά την απόφαση που έλαβε η Κίνα τον περασμένο μήνα να υποτιμήσει το νόμισμά της.

Η Λαγκάρντ είπε πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από την αναπροσαρμογή της Κίνας, την αργή ανάπτυξη της Ιαπωνίας, την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και την αβεβαιότητα όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι πολιτικές πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε χώρα, είπε η Λαγκάρντ, όμως κυρίως θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της άμυνας με μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, τη χαλιναγώγηση της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης, την ευθυγράμμιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών ώστε να απορροφούν τους κλυδωνισμούς, τη διατήρηση κατάλληλων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος και την ενίσχυση της ρύθμισης.

«Οι αρχές και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά σε επαγρύπνηση ιδίως όταν υπάρχουν αυτά τα νέα και καινοτομικά προϊόντα… οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να είναι υπό την παρακολούθηση των εποπτικών αρχών, είτε στην παραδοσιακή τραπεζική είτε σε αυτά τα νέα τραπεζικά συστήματα είτε σε αυτά τα σκιώδη τραπεζικά συστήματα», είπε η Λαγκάρντ.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία συμμετέχει σε μία διάσκεψη για το μέλλον της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, είπε πως διεθνείς θεσμοί όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB), η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής για τη χρηματοδότηση των υποδομών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact