ΥΓΕΙΑ

Από τι πάσχει το 8% των Ελλήνων και δεν το γνωρίζει;

Πανευρωπαϊκή μελέτη ERS COPD Audit study που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 16.000 ασθενών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, έχει αναδείξει ένα τεράστιο πρόβλημα.

8% των Ελλήνων πάσχει από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, και δεν το γνωρίζει. Μάλιστα είναι τόσο βαριές οι συνέπειες που θεωρείται σίγουρο, ότι θα νοσηλευτούν, και ένα μεγάλο ποσοστό θα πεθάνει από αυτή την ασθένεια.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι καπνιστές, με συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας 20%.
Το αξιοπερίεργο της κατάστασης είναι ότι οι Έλληνες ενώ γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη ΧΑΠ δεν κόβουν το τσιγάρο.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή επιδείνωση.

«Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται και να μην καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει την νόσο», τονίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η ΧΑΠ λέγεται και σιωπηλός δολοφόνος, αφού τα συμπτώματα, αργούν να φανούν και όταν ο ασθενή πάει στο νοσοκομείο, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Οι γιατροί συνιστούν στους καπνιστές άνω των 35 ετών να επισκεφθούν πνευμονολόγο για εξετάσεις, και να ακολουθήσουν ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού τος.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact