AUTO-MOTO

Από τον Ιούλιο, η κάμερα στα νέα αυτοκίνητα θα είναι υποχρεωτική

Έπειτα από αρκετές αναβολές οι βιομηχανίες των αυτοκινήτων θα είναι πλέον υποχρεωμένες από τον Ιούλιο 2024 να προσφέρουν στα νέα τους μοντέλα το πακέτο ασφαλείας ADAS.

Το ADAS ή Advanced Driver Assistance Systems είναι μια καινοτομία, που εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο σε μεγαλύτερο αριθμό σύγχρονων οχημάτων, μέσω της οποίας το αυτοκίνητο λαμβάνει πληροφορίες από διαφορετικές κάμερες και αισθητήρες. Η σάρωση του περιβάλλοντος σε 3D και η υψηλή ευκρίνεια οδηγεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «Sensor Fusion». Συντριβές, ακούσιες αναχωρήσεις από τον δρόμο και κάθε είδους περιστατικά στο τιμόνι μπορούν να αποφευχθούν χάρη σε αυτήν τη συσκευή, η οποία είναι εγκατεστημένη στο παρμπρίζ ή στον προφυλακτήρα.

Tο 2020 το 74% των νέων οχημάτων που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη ήταν εξοπλισμένα με Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού – ADAS. Εξαιτίας της μεγάλης χρησιμότητας του ADAS στην ασφαλή οδήγηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εφαρμόσει υποχρεωτική τοποθέτηση ADAS σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων μέχρι το 2022.

Τι είναι το ADAS;

Το ADAS, με τη χρήση κάμερας και αισθητήρων, με μόλις μια μάτια, μπορεί να δει τι συμβαίνει γύρω από το αυτοκίνητο και να αξιολογήσει αυτές τις πληροφορίες για να ενεργήσει ανάλογα. Η κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παρμπρίζ ανιχνεύει από πεζούς και ποδηλάτες, μέχρι λωρίδες κυκλοφορίας και οδική σήμανση. Ο αισθητήρας έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τηλεσκοπικά την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ περιμετρικοί ανιχνευτές, μετρούν τις αποστάσεις από τα υπόλοιπα οχήματα.

Ο βασικός ρόλος του ADAS είναι να βοηθά τους οδηγούς στην ενεργητική ασφάλεια. Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού -ADAS έχουν τη δυνατότητα να ακινητοποιούν το αυτοκίνητο, ώστε να αποφύγει επαφή με άλλο όχημα, πεζό ή ποδηλάτη. Επιπλέον, προσφέρουν σημαντική βοήθεια κατά την οδήγηση, παρέχοντας πληροφορίες όπως ενημέρωση για διερχόμενο όχημα από την «τυφλή γωνία», προειδοποίηση για τα όρια ταχύτητας του δρόμου, διατήρηση του αυτοκινήτου στη λωρίδα κυκλοφορίας και διατήρηση σταθερής ασφαλούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και πολλά ακόμη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact