Γ. Ντάισελμπλουμ: Προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες που θα έρθουν – Αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα του Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης – Απορρίφθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος – Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού, η σφοδρή πολιτική κόντρα και οι αντιδράσεις του κόσμου – Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ – Συνεχής ενημέρωση και όλο το χρονικό των εξελίξεων
Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας αλλά και την παγκόσμια οικονομία μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό του Α. Τσίπρα προκηρύσσοντας δημοψήφισμα για την ερχόμενη Κυριακή αλλά και τις αρνητικές αντιδράσεις από το κρίσιμο Eurogroup. Επίθεση από τον Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup με τον υπουργό Οικονομικών να αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα του θεσμού.
Πού αποσκοπεί όμως ο πρωθυπουργός με αυτήν την κίνηση την ώρα που οι θεσμοί δεν κάνουν βήμα πίσω και το πρόγραμμα της χώρας μας ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιούνιο, χωρίς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να δίνεται παράταση;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Με τη «βόμβα» για δημοψήφισμα πάνω στην πρόταση-σοκ την οποία κατέθεσαν οι Θεσμοί, ο Τσίπρας θέλει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του ισχύ στην πιο κρίσιμη στιγμή της διακυβέρνησής του αλλά και πιθανότατα της μεταπολίτευσης. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μεταφρασμένη και αναλυτικά την πρόταση των δανειστών για να ξέρουν οι πολίτες πάνω σε τι ακριβώς θα τοποθετηθούν.
Σε ερώτηση προς κυβερνητικούς αξιωματούχους, πάντως, για το κατά πόσο το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποβεί «άσφαιρο» εφόσον οι Θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, σημείωναν ότι το δημοψήφισμα θα προχωρήσει όποιες και αν είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών.
Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι η απόφαση για δημοψήφισμα είναι ομόφωνη και αποτελεί την «πλέον δημοκρατική απόφαση που θα μπορούσε να πάρει ο πρωθυπουργός στις παρούσες συνθήκες».
Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι συντηρείται η ρητορική για ρήξη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να κάνουν λόγο για παραμονή ή έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία διλημματική λογική που τροφοδοτείται από το μπλοκ των δανειστών και τα εγχώρια συμφέροντα».
Οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών
«Έχω εκπλαγεί αρνητικά από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και απείλησε: Θα ακούσουμε τις απόψεις της Ελλάδας και συζητήσουμε για τις όποιες συνέπειες.
«Η Ελλάδα αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Σόιμπλε και ξεκαθάρισε: «Το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Ιουνίου». «Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα», τόνισε ο Μοσκοβισί ενώ η Λαγκάρντ αρκέστηκε στο: «Δείξαμε ευελιξία στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο στόχο».
Ταυτόχρονα κρίσιμες αποφάσεις από τη Φρανκφούρτη αναμένονται για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς πλέον ο Μάριο Ντράγκι κρατάει τα κλειδιά των τραπεζών.
Η αντίδραση του κόσμου
Από το πρωί παρατηρούνται ουρές στα ΑΤΜ όπου πολίτες σηκώνουν χρήματα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια τα ΑΤΜ να εφοδιάζονται και να έχουν χρήματα.
Διακοπή στο κρίσιμο Eurogroup και συνέχεια με τον Βαρουφάκη εκτός!
Σε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες, διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες στον απόηχο της ελληνικής ανακοίνωσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της πρότασης των Θεσμών. Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως χωρίς τη συμμετοχή του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Eurogroup.
Τι σημαίνει η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup
Αρνητική για την Ελλάδα είναι η απόφαση που έλαβε το Eurogroup σε σχέση με το αίτημα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, με τη συνεδρίαση μάλιστα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να πρόκειται να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, ο κ. Βαρουφάκης θα ζητούσε από τους ομολόγους του της ευρωζώνης παράταση του προγράμματος, ενώ μιλώντας στο Reuters τόνισε πως η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου εξαρτάται από την ευελιξία των πιστωτών και πως θέλει η ΕΕ να επιστρέψει τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ την Τρίτη.
Εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί, πρακτικά η Ελλάδα θα βρεθεί την 1η Ιουλίου εκτός προγράμματος και εκτός διαδικασίας συμφωνίας, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με την ολοκλήρωση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη και συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μέχρι σήμερα φαίνεται να μην θέλει να «βάψει τα χέρια του με ελληνικό αίμα».
Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ντράγκι μετά τα μεσάνυχτα χθες. Αποκλειστικό θέμα της επικοινωνίας των δυο ανδρών ήταν η συνέχιση της ενίσχυσης των τραπεζών προκειμένου για να κρατηθούν ανοιχτά τα ΑΤΜ για όσο χρειαστεί. Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, ο κ. Ντράγκι έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Το δημοψήφισμα στη Βουλή
Επιστρέφοντας στα ελληνικά δεδομένα, η απόφαση της Βουλής θα ληφθεί με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία -λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών- μετατέθηκε χρονικά για τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.
Σύμφωνα με την εκδοθείσα ημερήσια διάταξη, θα διεξαχθεί «συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α’ του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙΌσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙΤο Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015».
Όλο το χρονικό των δραματικών πολιτικών εξελίξεων
19:01 Αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα του Eurogroup ο Βαρουφάκης. «Η απόρριψη της επέκτασης κάνει μόνιμο κακό στην αξιοπιστία του». Διαβάστε περισσότερα »
18:39 Στο τραπέζι του Eurogroup το Plan B. Σε εξέλιξη η πρώτη πράξη της απομόνωσης. Διαβάστε περισσότερα »
18:37 Γ. Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα εκπνέει, θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις. Λυπημένοι οι 18 υπουργοί Οικονομικών για την απόφαση της Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα »
18:22 Τι σημαίνει η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup. Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Σε ποια κατάσταση θα βρεθεί η Ελλάδα μετά την Τρίτη. Διαβάστε περισσότερα »
18:09 Διακοπή στο Eurogroup και θα συνεχίσουν με τον Βαρουφάκη εκτός αίθουσας! Διαβάστε περισσότερα »
18:07 Οι εταίροι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω αλλά… Η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα, λένε κοινοτικές πηγές. Διαβάστε περισσότερα »
17:55 Διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup. Πληροφορίες πως δεν έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση. Διαβάστε περισσότερα »
17:40 Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης πριν το αδιέξοδο. Τα 21 σημεία που παραμένουν στο τραπέζι εφόσον αποσυρθεί η πρόταση των Θεσμών. Διαβάστε περισσότερα »
17:38 Προς συμβολικό δημοψήφισμα και η Ιταλία. «Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση» λένε κύκλοι της ιταλικής κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα »
17:29 Αυξάνονται οι περιπολίες γύρω από τα ΑΤΜ. Ανακαλούνται οι άδειες των αστυνομικών μόλις περάσει η πρόταση του δημοψηφίσματος. Διαβάστε περισσότερα »
19:18 Αλ. Στουμπ: Το Σχέδιο Β έχει γίνει Σχέδιο Α. Δυσάρεστη έκπληξη το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »
17:07 Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να πιάσει το απλωμένο χέρι των εταίρων της. Καλή πρόταση των πιστωτών στο τραπέζι. Διαβάστε περισσότερα »
16:53 Στάση αναμονής από την Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για την Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα »
16:51 Το «τσίρκο», ο εμφύλιος και η δικτατορία του ευρώ που «έσκασε». Ποικίλα σχόλια Γερμανών πολιτικών για το ελληνικό δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »
16:30 Κυβερνητική πηγή: Το «ναι» δεν σημαίνει εκλογές. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο ηγετών – Αν έχουμε τη δυνατότητα την Τρίτη θα πληρώσουμε το ΔΝΤ. Διαβάστε περισσότερα »
16:16 Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΠΑΣΟΚ. Ε. Βενιζέλος: Η πρόταση πάσχει από πρόδηλες αντισυνταγματικότητες. Διαβάστε περισσότερα »
16:15 Β. Φάιμαν: Διαπραγματεύσεις στο θέμα της Ελλάδας μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρέπει να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, επισημαίνει και στηρίζει την Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα »
16:06 Γ. Βαρουφάκης: Πρέπει να μείνουν ανοικτές οι τράπεζες. Τι θα πει μέσα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών. Διαβάστε περισσότερα »
16:02 Κ. Λαγκάρντ: Δείξαμε ευελιξία στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο στόχο. Διαβάστε περισσότερα »
15:53 Ν. Παππάς: Τίποτα δεν σταματά το δημοψήφισμα. Οι εταίροι ήταν τόσο σκληροί απέναντί μας που συμπόνεσα και τους προηγούμενους, είπε! Διαβάστε περισσότερα »
15:44 Πρόταση δημοψηφίσματος θα καταθέσει και το ΚΚΕ. Θα προτείνει «όχι» στις προτάσεις των θεσμών και της κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα »
15:41 Μετά το Eurogroup η συνάντηση Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Ντράγκι. Επαφές μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα »
15:36 Φ. Σόιμπλε: Το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Η Ελλάδα αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις. Διαβάστε περισσότερα »
15:28 Ζ. Κωνσταντοπούλου: Θεσμικά ενήμερος ο Παυλόπουλος. Να μη σέρνεται ως υπαινιγμός ότι μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία. Διαβάστε περισσότερα »
15:18 Απόσυρση της πρότασης εισηγείται το Euroworking Group. Ξεκινάει σε λίγη ώρα το Eurogroup. Διαβάστε περισσότερα »
15:12 Π. Μοσκοβισί: Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα. Θα ακούσουμε το Βαρουφάκη και θα αποφασίσουμε για παράταση. Διαβάστε περισσότερα »
15:08 Ε. Βενιζέλος σε Π. Παυλόπουλο: Όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια. Έκκληση να τοποθετηθεί για την αντισυνταγματικότητα της πρότασης δημοψηφίσματος. Διαβάστε περισσότερα »
15:05 Γ. Ντάισελμπλουμ: Θα ακούσουμε τις απόψεις της Ελλάδας και συζητήσουμε για τις όποιες συνέπειες. Έκλεισαν οι πόρτες σε νέες συζητήσεις. Διαβάστε περισσότερα »
14:42 ΚΚΕ: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και εξαπατά τον λαό. Κάλεσμα για απόρριψη τόσο της πρότασης των θεσμών όσο και της κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα »
14:34 «Στο Βερολίνο και όχι στην Αθήνα βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης». Δήλωση έκπληξη από τον πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Διαβάστε περισσότερα »
14:27 Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα πως έχει το λαό μαζί της. Δεν στέκει η ένσταση αντισυνταγματικότητας. Διαβάστε περισσότερα »
14:22 Ε. Βενιζέλος: Υπάρχει δημοψήφισμα χωρίς ερώτημα; Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε περισσότερα »
14:12 Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία για το δημοψήφισμα. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί με 151 θετικές ψήφους. Διαβάστε περισσότερα »
14:10 Πρόταση μομφής ετοιμάζει η ΝΔ. Μπλοκάρεται η διαδικασία ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »
14:05 Αλ. Φλαμπουράρης: Πάμε σε εκλογές αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι». Και να αποσύρει το Eurogroup την πρόταση των θεσμών, δεν πέφτει το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »
14:01 Κινητικότητα στα ΑΤΜ και σε Κρήτη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη. Προσπάθειες της ΤτΕ για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά. Δείτε τις φωτογραφίες »
13:56 Ν. Βούτσης: Ζητάμε την καταψήφιση του τελεσιγράφου. Κάλεσμα στην αντιπολίτευση να στηρίξει την απόφαση για δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »
13:52 Το καυστικό tweet του Βαρβιτσιώτη για το ΑΤΜ της Βουλής. «Δεν έκαναν καταθέσεις οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αναλήψεις κάνανε». Διαβάστε περισσότερα »
13:50 Αυξημένη κίνηση και στα πρατήρια καυσίμων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς. Διαβάστε περισσότερα »
13:45 Η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι. Δεν αποσύρθηκε ακόμη. Διαβάστε περισσότερα »
13:43 Πού αποσκοπεί ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα. Αποφασισμένος να προχωρήσει όποιες και αν είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών. Διαβάστε περισσότερα »
13:26 Θα καταψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα το ΠΑΣΟΚ. Πιθανό να θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Διαβάστε περισσότερα »
13:23 Τι κινήσεις ετοιμάζει η αντιπολίτευση. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βουλή. Διαβάστε περισσότερα »
13:11 Όλο και περισσότεροι Έλληνες σηκώνουν τα λεφτά τους. Αυξάνεται ο κόσμος μπροστά από τα ΑΤΜ, χωρίς προβλήματα οι αναλήψεις. Δείτε τις φωτογραφίες »
13:09 Κυριαρχεί το θέμα της Ελλάδας στα αυστριακά ΜΜΕ. Η χώρα αποφασίζει για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Διαβάστε περισσότερα »
13:01 Φόβοι ότι δε θα εγκριθεί η ολιγοήμερη παράταση που ζητάει ο Τσίπρας. WSJ: Πρέπει να περάσει από κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών. Διαβάστε περισσότερα »
12:39 Πώς σχολιάζουν οι Podemos την απόφαση για δημοψήφισμα. Παρέμβαση με ανάρτηση στο twitter. Διαβάστε περισσότερα »
12:38 M. Γλέζος: Είναι μια κρίσιμη αλλά και μεγάλη ώρα. Η επίμονη προσπάθεια των δανειστών να στραγγαλίσουν τον λαό απέτυχε. Διαβάστε περισσότερα »
12:17 Ηχηρή παρέμβαση Κώστα Καραμανλή για το δημοψήφισμα: «Άφρονες επιλογές εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες». Διαβάστε περισσότερα »
12:16 «Το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου». Δεν θα υπάρξει παράταση, τονίζει αξιωματούχος της ευρωζώνης. Διαβάστε περισσότερα »
12:08 Ποιες χώρες κινδυνεύουν άμεσα από ένα Grexit. Αυξάνονται οι ανησυχίες. Διαβάστε περισσότερα »
11:15 Τι έλεγε ο Τσίπρας για το δημοψήφισμα το 2011. Δείτε το βίντεο »
11:00 Οι κρίσιμες ώρες που θα κρίνουν το μέλλον ενός λαού. Η μητέρα των μαχών στο Eurogroup για επώδυνη λύση ή για τα χειρότερα. Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά και την αιφνιδιαστική κίνηση Τσίπρα για δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »
10:57 Όταν ο Βασίλης Λεβέντης μιλούσε για το… δημοψήφισμα του Τσίπρα. Δείτε το βίντεο με την «προφητεία» του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Διαβάστε περισσότερα »
10:48 Π. Καμμένος: Αλλάζουν όλα αν δεχτούν την ελληνική πρόταση. Μέχρι τώρα αρνήθηκαν να συζητήσουν τις ελληνικές θέσεις. Διαβάστε περισσότερα »
10:31 Πώς διαμορφώνεται η κίνηση στα ATM. Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr »
09:48 Πώς έφτασε στο δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δραματικές ώρες από τις Βρυξέλλες μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε περισσότερα »
09:29 Πώς υποδέχτηκαν οι εφημερίδες την αιφνιδιαστική κίνηση Τσίπρα. Δείτε τις πρώτες σελίδες μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Διαβάστε περισσότερα »
09:17 Καταθέτες και Ντράγκι αποφασίζουν για τις τράπεζες. Η συμπεριφορά των καταθετών κλειδί για τη σταθερότητα. Διαβάστε περισσότερα »
08:38 Οι δανειστές σκέφτονται απόσυρση της πρότασης. Αιφνιδιασμός από το δημοψήφισμα. Διαβάστε περισσότερα »
08:13 El Pais: Ο Τσίπρας έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Η πιρουέτα της ελληνικής κυβέρνησης. Διαβάστε περισσότερα »
07:54 Η κρίσιμη νύχτα αποφάσεων στο Μαξίμου σε εικόνες. Δείτε τις φωτογραφίες »
07:05 «Δημοψήφισμα-σοκ για το μέλλον του ευρώ». Θύελλα για το τραπεζικό σύστημα βλέπουν οι αναλυτές της Telegraph. Διαβάστε περισσότερα »
06:44 «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός». Για «ανήκουστο» γεγονός κάνει λόγο άρθρο της Die Welt. Διαβάστε περισσότερα »
05:22 Γ. Παπανδρέου: Oυδεμία σχέση με το δημοψήφισμα του 2011. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην παγκόσμια ιστορία. Διαβάστε περισσότερα »
05:07 «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι». Είναι ώρα για το Plan B», δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαβάστε περισσότερα »
03:57 Ποια είναι η εικόνα έξω από τις τράπεζες τώρα. Δείτε το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr »
03:16 Ε. Βενιζέλος: Αποθέωση του τυχοδιωκτισμού, της ανευθυνότητας και της κουτοπονηριάς. Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε. Διαβάστε περισσότερα »
03:07 Το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δημοσιοποιήθηκε η ημερήσια διάταξη για τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Διαβάστε περισσότερα »
02:57 Σ. Θεοδωράκης: Τσίπρας και Καμμένος απέτυχαν και αποφάσισαν να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους σε τυχοδιώκτες. Διαβάστε περισσότερα »
02:38 «Τις ευθύνες για τη ζωή του την έχει πάντα ο λαός». Τι δήλωσαν υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου. Διαβάστε περισσότερα »
02:31 «Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη!». Τα πρώτα σχόλια του γερμανικού Τύπου για την ανακοίνωση δημοψηφίσματος. Διαβάστε περισσότερα »
02:23 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ «έδειξε κατανόηση» σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο. Διαβάστε περισσότερα »
02:23 Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ένα «όχι» σημαίνει ότι ιστορικά έχει σημάνει μέχρι σήμερα. Οι δανειστές επιχειρούν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση. Διαβάστε περισσότερα »
02:10 Α. Σαμαράς: Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό. Διαβάστε περισσότερα »
02:10 Π. Καμμένος: Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με «όχι». Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός «όχι» στη παράδοση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας. Διαβάστε περισσότερα »
02:00 Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα. Οι διαδικασίες προκήρυξης και διενέργειας δημοψηφισμάτων καθορίζονται από το άρθρο 44. Διαβάστε περισσότερα »
01:40 Μεγάλη κινητικότητα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Έκτακτη επικοινωνία Μέρκελ-Ολάντ. Διαβάστε περισσότερα »
01:21 Προσπάθειες Δραγασάκη να κρατηθούν ανοιχτές οι τράπεζες. Τηλεφωνική επικοινωνία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον Μάριο Ντράγκι. Διαβάστε περισσότερα »
01:08 «Αποδέχεστε ή όχι την πρόταση των δανειστών». Δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Τι καλείται να επιλέξει ο ελληνικός λαός. Τι προβλέπει το Σύνταγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μια περήφανη δημοκρατική απάντηση. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο »
00:55 Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από τον Τσίπρα. «Ναι» ή «όχι» στην συμφωνία έτσι όπως την ορίζουν οι «θεσμοί» αναμένεται να είναι η ερώτηση του δημοψηφίσματος. Διαβάστε περισσότερα »
00:47 Επιβεβαίωση Καμμένου για διάγγελμα Τσίπρα. Δυσπιστία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες. Διαβάστε περισσότερα »
00:21 Προς δημοψήφισμα οδεύει η κυβέρνηση. Αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού σε λίγη ώρα. Διαβάστε περισσότερα »