ΚΟΣΜΟΣ

Αποτράπηκαν έξι επιθέσεις μέσα σε δύο χρόνια στο Βέλγιο

Τι δηλώνει ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών

Έξι επιθέσεις αποτράπηκαν στο Βέλγιο στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βελγικής αστυνομίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Dernière Heure.

«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω, σε συνεργασία με το Ocan (Συντονιστικό όργανο για την ανάλυση της απειλής), ότι σε δύο χρόνια, για την ακρίβεια από τον Νοέμβριο του 2014, καταφέραμε να αποτρέψουμε όχι λιγότερες από έξι επιθέσεις», δήλωσε ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών Έρικ Γιάκομπς, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 15 Ιανουαρίου 2015, η βελγική αστυνομία εξάρθρωσε τον «πυρήνα του Βερβιέ» (ανατολικό Βέλγιο) που θεωρείτο ως ο «προθάλαμος» των τζιχαντιστών κομάντο που έπληξαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015, προτού περάσει στη δράση.

Όμως στις 22 Μαρτίου του 2016, παρότι τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες ο μοναδικός επιζών των δραστών της επίθεσης του Παρισιού, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησαν διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους.

Από τότε η βελγική αστυνομία και οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν μεγάλο φόρτο εργασίας, σύμφωνα με τον Έρικ Γιάκομπς.

«Μετά τις επιθέσεις των Βρυξελλών αντιμετωπίζουμε μια σημαντική ροή πληροφοριών. Πολλά περισσότερα μηνύματα φθάνουν σήμερα απ’ ό,τι προηγουμένως. Παίρνουμε έως και 600 πληροφορίες κάθε μέρα», εξηγεί ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών.

«Πολλές πληροφορίες δεν είναι σχετικές, αλλά όταν κάποιος μας λέει ότι το τάδε γκρι αυτοκίνητο είναι ύποπτο, αν δεν επιβεβαιώσουμε και σημειωθεί μια επίθεση την επομένη, θα μας πούνε ότι ξέραμε και δεν κάναμε τίποτα», προσθέτει ο Γιάκομπς.

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Βέλγιο παραμένει στο 3 («πιθανή και αληθοφανής» απειλή) σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων και αναμένεται να παραμείνει έτσι κατά την περίοδο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

«Το 45% του δυναμικού ολόκληρης της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών έχει κινητοποιηθεί για υποθέσεις τρομοκρατίας», εξηγεί ακόμη ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της βελγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον οποίο «είναι προφανές πως πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας».

Σύμφωνα με τον Γιάκομπς, με την αύξηση του πληθυσμού των Βρυξελών τα τελευταία 20 χρόνια, οι ριζοσπαστικές ομάδες πολλαπλασιάζονται.

«Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 200 εθνικότητες στη (βελγική) πρωτεύουσα. Δεν είναι μόνο ο Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Υπάρχουν και άλλα ριζοσπαστικά κινήματα», διευκρινίζει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact