Κείμενο 47 σελίδων έστειλε τη Δευτέρα στου θεσμούς το Μαξίμου, προκειμένου να προλάβει το τελεσίγραφο, καθώς Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση δέχεται την περικοπή πρόωρων συντάξεων, αλλά δεν αποδέχεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, η ίδιες πηγές μιλούσαν για τρεις συντελεστές, 6,11 και 23%.
Η κυβερνητική πρόταση για το πλεόνασμα είναι 0,8% το τρέχον έτος και 1,5% το 2016.
Στο ίδιο κείμενο δεν περιλαμβάνονται υποχωρήσεις στα εργασιακά.
Κατά τις ίδιες πηγές δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού από το υπουργείο Παιδείας για λήψη απόφασης που δεν θα διαιρεί την Ευρώπη. Όπως αναφέρουν η δήλωση είχε να κάνει ακριβώς με τις «κόκκινες» γραμμές από τις οποίες δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση. Άλλωστε – προσθέτουν – ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε και για υποχωρήσεις, κάτι που δείχνει τη διάθεση για συμφωνία.
Σενάρια πρόωρων εκλογών
Στο ερώτημα «τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία;» οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για προσφυγή στον λαό και παραπέμπουν σε δημόσιες δηλώσεις υπουργών και στελεχών όπως αυτή του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη και άλλων [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].
Την ίδια ώρα διευκρινίζουν ότι «δεν έχουν λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών», ενώ διαψεύδουν και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποδέχεται τους δύο συντελεστές στον ΦΠΑ ύψους 22% και 11% και τις μηδενικές ρήτρες στα Επικουρικά Ταμεία.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde».
Κομισιόν: Δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία
Η Αθήνα και οι πιστωτές ανταλλάσσουν έγγραφα για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ξεκλειδώσει η βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ερωτηθείσα σχετικά με το σχέδιο της Αθήνας που αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για να ξεκαθαρίσει πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι ανταλλάσσονται έγγραφα είναι καλό σημάδι. Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχίσουν για να υπάρξει συμφωνία . Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο».
Financial Times: Έτοιμη η πολιτική συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μειώσει τις μεταξύ τους διαφορές ως προς τι πρέπει να πετύχει η Αθήνα για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από την πενταμερή του Βερολίνου.
Οι πληροφορίες έρχονται από το ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος γράφει ότι οι πέντε συνδαιτυμόνες έδωσαν, πλέον, τη σκυτάλη στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα και θα είναι η βάση για μια πολιτική συμφωνία – με την ελπίδα ότι αυτή θα καταγραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τι ακριβώς συζητήθηκε στο Βερολίνο, οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν εξακολουθούν να υφίστανται και έχουν να κάνουν με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα και το οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο.
Ανησυχία στην Ευρωζώνη
Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξακολουθούν να ανησυχούν ότι, παρά την ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να είναι απρόθυμη να δεχθεί την κοινή θέση. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κείμενο θα περιλαμβάνει μέτρα για τα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει και ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της Ευρωζώνης παραμένουν μεγάλες.
Ξέχωρα από τις συζητήσεις του Βερολίνου, οι πιστωτές «ζυγίζουν» ένα σχέδιο που θα φέρει την Ελλάδα μέχρι το καλοκαιριού, καθώς ο χρόνος έχει εξαντληθεί και δεν γίνεται να συμφωνήσουν για τη νέα συμφωνία διάσωσης με τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος.
Ένα σχέδιο που βρίσκεται υπό εξέταση θα ήταν να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη και αν υπάρξει επίτευξη της τρέχουσας συμφωνίας, έτσι ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει δάνεια έκτακτης ανάγκης στο ελληνική τραπεζικό σύστημα.
Τα χρήματα του ΤΧΣ
Επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι και τα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ που μέχρι τώρα είναι ανενεργά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις πληρωμές που έχει μπροστά της η Ελλάδα (Ιούλιο, Αύγουστο) προς την ΕΚΤ.