ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοί είναι οι 3 επίδοξοι καμικάζι που αναζητά η Τουρκία [εικόνα]

Τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφίες τριών ανδρών που πιστεύεται ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, μετά την επίθεση ενός καμικάζι που πιστεύεται ότι ήταν μέλος της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στοίχισε τη ζωή τριών Ισραηλινών και ενός Ιρανού.

Η επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή στη λεωφόρο Ιστικλάλ, έναν μεγάλο πεζόδρομο με διεθνή καταστήματα και ξένα προξενεία, ήταν η τέταρτη επίθεση καμικάζι που έγινε φέτος στην Τουρκία. Δύο στην Κωνσταντινούπολη αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ την ευθύνη για τις δύο άλλες στην Άγκυρα ανέλαβαν κούρδοι μαχητές.

Τουλάχιστον έξι εφημερίδες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα δημοσιεύουν τα πορτρέτα τριών υπόπτων ως μελών του Ισλαμικού Κράτους αναφέροντας ότι τους έχουν δοθεί οδηγίες για να πραγματοποιήσουν κι άλλες επιθέσεις σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.

“Όλες οι αστυνομικές μονάδες έχουν αναλάβει δράση για να προσπαθήσουν να συλλάβουν τους τρεις τρομοκράτες που θεωρούνται ύποπτοι ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους που σχεδιάζουν θεαματικές επιθέσεις”, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας που δεν κατονομάζει και περιγράφοντάς τους ως τμήμα ενός “ενεργού πυρήνα” στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές ματαίωσαν χθες το βράδυ, μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξή του, τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες της Κωνσταντινούπολης, την Γαλατασαράι και την Φενερμπαχτσέ, εξαιτίας “σοβαρής” απειλής για επίθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ο καμικάζι βομβιστής της Κωνσταντινούπολης ήταν ένας άνδρας γεννημένος το 1992 που κατάγεται από τη νότια επαρχία Γκαζιαντέπ, κοντά στα συριακά σύνορα, και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής πέντε πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με την έκρηξη.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι τρεις πολίτες του σκοτώθηκαν στην έκρηξη. Δύο είχαν διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και αμερικανική. Ένας Ιρανός σκοτώθηκε επίσης, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να διαπιστώσει αν οι πολίτες του έγιναν εσκεμμένα στόχοι. Ένδεκα από τους 36 τραυματίες είναι Ισραηλινοί.

Η εφημερίδα Haberturk αναφέρει πως η αστυνομία εξετάζει εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος και ότι φαίνεται πως ο καμικάζι είχε ακολουθήσει την ομάδα των ισραηλινών τουριστών για αρκετά χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο της ενώ στη συνέχεια περίμενε έξω από το εστιατόριο όπου οι ισραηλινοί τουρίστες έφαγαν πρωινό και ανατινάχθηκε καθώς έβγαιναν.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact