ΕΛΛΑΔΑ

Αυτόπτης μάρτυρας: Το πλοίο καίγεται, άνθρωποι κρέμονται περιμένοντας βοήθεια

Ο Αγγελος Μόσχοβας, δημοσιογράφος του iefimerida βρίσκεται κοντά στο Norman Atlantic, επιβαίνοντας σε άλλο πλοίο που έχει σπεύσει για βοήθεια και περιγράφει καρέ-καρέ τα όσα βλέπει και τη δραματική επιχείρηση διάσωσης.

«Είμαι στο Europa Cruise των Μινωικών γραμμών, το οποίο στο δρομολόγιο από Ανκόνα προς Πάτρα έλαβε σήμα από το θάλαμο επιχειρήσεων να σπεύσει στη συγκεκριμένη περιοχή, ανοιχτά των Οθωνών, όπου κινδύνευε πλοίο με επιβάτες.

Ο καπετάνιος έδωσε εντολή να κατευθυνθεί αμέσως το πλοίο προς τα εκεί και από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε η αλλαγή πορείας, περίπου στις 7 το πρωί. Ενώ κατευθυνόμασταν στο σημείο, είδα τουλάχιστον 4-5 σωσίβιες λέμβους να πλέουν στη θάλασσα, αρκετά μακριά από το πλοίο, χωρίς να μπορώ να διακρίνω αν έχουν κόσμο μέσα τους καθώς είναι σκεπασμένες.

Λίγη ώρα αργότερα προσεγγίσαμε το Norman Atlantic. Το πλοίο φλεγόταν, ήταν γεμάτο καπνούς. Ο κόσμος ήταν στο τελευταίο κατάστρωμα, κρεμασμένος από τα παραπέτα και περίμενε να έρθει βοήθεια.

Την ώρα που φτάσαμε εμείς, ένα εμπορικό, το Spirit of Piraeus και σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο.

Με εντολή του καπετάνιου του Europa Cruise, το πλήρωμα έστειλε σωσίβια λέμβο χωρητικότητας 150 ατόμων για να προσπαθήσει να περισυλλέξει κάποιους από τους επιβαίνοντες, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε εντολή να ετοιμαστούν καμπίνες, ζεστά ρούχα και ροφήματα για τους ανθρώπους που θα φιλοξενούνταν στο πλοίο.

Ομως στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 9-10 μποφόρ, ενώ οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, με ψηλά κύματα και μειωμένη ορατότητα. Η σωστική λέμβος έκανε την προσπάθεια, αλλά δεν κατάφερε να προσεγγίσει το Norman Atlantic εξαιτίας της θαλασσοταραχής και επέστρεψε στο Europa Cruise.

Εγινε μία προσπάθεια να επιβιβαστεί το πλήρωμα από το χαμηλότερο κατάστρωμα, αλλά ήταν τέτοια η ένταση των ανέμων, που έμπαιναν νερά στο κήτος του πλοίου, με αποτέλεσμα να μην ευοδωθεί η προσπάθεια. Στη συνέχεια επιχείρησαν να ανεβάσουν τη λέμβο με γερανό, όπως και πάλι λόγω των ανέμων δεν κατέστη δυνατό.

Τελικά το πλήρωμα ανέβηκε με ανεμόσκαλες και σχοινιά και η βάρκα εγκαταλείφθηκε στη θάλασσα. Ανάμεσα στο πλήρωμα που έκανε την απόπειρα με τη σωσίβια λέμβο ήταν και ένας Ιταλός υποπλοίαρχος, ο οποίος επέστρεψε σε κατάσταση σοκ. Τον πήγαν με φορείο στο ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες και εκείνος κλαίγοντας έλεγε ”Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε. Δεν μπορούμε να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους”.

Περίπου στις 13.00 έφτασαν δύο ελικόπτερα, μετά από πολλές ώρες και περιπολούσαν πάνω από το πλοίο, ενώ τουλάχιστον 5-6 πλοία βρίσκονται αυτή την ώρα στην περιοχή, περιμένοντας οδηγίες από τις αρμόδιες ιταλικές αρχές που έχουν το πρόσταγμα στην επιχείρηση. Λίγο μετά τις 13:00, το πλοίο ακόμη φλέγεται και οι επιβάτες παραμένουν σε αυτό».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact