ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Τα κοινά εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορά μας θα προστατεύονται αποτελεσματικά

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα εμπρός με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής»

Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα εμπρός, έχουμε περισσότερη Ευρώπη σήμερα, περισσότερη αλληλεγγύη, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη χθεσινή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάνω στη πρόταση της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Τα κοινά εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορά μας θα προστατεύονται αποτελεσματικά, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε πως «διασφαλίσαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ενεργούμε συλλογικά όταν υπάρχει “επείγουσα ανάγκη” στα εξωτερικά μας σύνορα».

«Κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο πριν από μερικά χρόνια, ότι μέσα σε 6 μήνες μόνο θα συμφωνούσαμε σε κάτι τόσο φιλόδοξο –και όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με τη πρότασή μας» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος, σημειώνοντας πως «δίνουμε ευρωπαϊκή λύση σ’ ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Δημιουργήσαμε έναν ισχυρό Οργανισμό, καθιστώντας υποχρεωτική τη στελέχωσή του με επαρκή αριθμό συνοροφυλάκων, καθώς και την ενίσχυσή του με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό» τόνισε και προσέθεσε: «Διασφαλίσαμε την τοποθέτηση liaison officers στα κράτη-μέλη και τη διενέργεια αξιολογήσεων ευπάθειας. Αυτά θα μας επιτρέψουν να συνεργαζόμαστε καλύτερα με τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να αποτρέπουμε πιο αποτελεσματικά τις κρίσεις».

«Όταν ένα κράτος-μέλος αρνείται ρητά να συνεργαστεί, υπάρχει η πρόβλεψη μιας διαδικασίας σύνδεσης με τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν» διευκρίνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διατήρηση του όρου «Ακτοφυλακή» στο όνομα του νέου οργανισμού, κάνοντας λόγο για συμβολική σημασία. «Τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ όσο και εγώ προσωπικά επιμείναμε ώστε να μην περιοριστεί ο τίτλος μόνο σε “Συνοριοφυλακή”», σημείωσε και προσέθεσε πως «αυτό είναι κυρίως σημαντικό για τη χώρα μας για να τιμηθεί το έργο και η αυτοθυσία των μελών της Ακτοφυλακής, που φυλάνε κάτω από αντίξοες συνθήκες τα Ευρωπαϊκά σύνορα σώζοντας ζωές. Δίπλα τους έχουν έρθει συνάδελφοί τους από όλα τα κράτη-μέλη, όπως έχουν σταλεί να συνδράμουν και την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό από εδώ και πέρα θα καταστεί καθημερινή πραγματικότητα: θα αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να συνδράμουν όποια χώρα ζητήσει βοήθεια».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact