ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στις 10 Μαρτίου

Οι χρηματιστές αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας (στο -0,4% από -0,3%) στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι χρηματιστές αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, κρίνοντας από τον ρυθμό, με τον οποίο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η αξία των ομολόγων με αποδόσεις χαμηλότερες από το -0,3% αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τρίτο, σε τουλάχιστον 1,22 τρισ. δολάρια, από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα χαλάρωσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματός της ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αγοράζει μόνο ομόλογα με αποδόσεις ίδιες ή υψηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων της και επομένως τα ομόλογα με αποδόσεις κάτω του -0,3% μπορούν να γίνουν επιλέξιμα για αγορά από την κεντρική τράπεζα, μόνο αν μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων. Ο Ντράγκι δήλωσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και η αναταραχή στις αγορές πιθανόν να ωθήσουν την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για την αύξηση του πληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας.

Μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας τον Μάρτιο είναι σχεδόν βέβαιη, σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια. Μία τέτοια κίνηση, αν γινόταν σήμερα, θα καθιστούσε επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ ομόλογα αξίας περίπου 400 δις. δολαρίων, με βάση τον δείκτη κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης που καταρτίζει το Bloomberg.

Η απόδοση των 2ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του -0,557% στις 11 Φεβρουαρίου. Οι αποδόσεις για τα αντίστοιχης διάρκειας ομόλογα της Γαλλίας, Ισπανίας και του Βελγίου μειώθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος. Το μέσο διατραπεζικό επιτόκιο για κεφάλαια μίας ημέρας (Eonia) μειώνεται αντίστοιχα με τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τα προθεσμιακά επιτόκια σηματοδοτούν μία μείωση κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας του επιτοκίου καταθέσεων τον Μάρτιο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact