ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Στο Λουξεμβούργο σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον για συνάντηση με τον Γιούνκερ

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες τονίζει σε άρθρο του ο Βρετανός πρωθυπουργός

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπου θα έχει συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο στόχος που έχει θέσει ο Τζόνσον αναφορικά με το Brexit είναι να πετύχει μια αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης στη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Χθες Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την προσπάθειά του να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, σημειώνοντας ότι συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί στόχο του και πως είναι ακόμα εφικτή.

«Αν κατορθώσουμε να σημειώσουμε ικανοποιητική πρόοδο μέσα τις επόμενες μέρες, σκοπεύω να πάω σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 17 Οκτωβρίου και να οριστικοποιήσω μια συμφωνία που θα προστατεύει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης (English Channel) και στις δύο πλευρές των συνόρων στην Ιρλανδία» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph.

«Πιστεύω με πάθος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι μια τέτοια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων φίλων μας».

Τις τελευταίες μέρες ο Τζόνσον και οι υπουργοί του μιλούν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, εντούτοις η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται διαρκώς λιγότερο αισιόδοξη, δίνοντας έμφαση στις νέες ιδέες και προτάσεις της Βρετανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει πως θέλει μια νέα συμφωνία, που δεν θα περιλαμβάνει το backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθεί η ανάγκη να διεξάγονται έλεγχοι στα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αλλά οι Βρυξέλλες επιμένουν πως το backstop δεν μπορεί να απαλειφθεί και η συμφωνία δεν μπορεί να τροποποιηθεί, με το Λονδίνο να μην έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα καμιά εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση.

«Δεν είναι και ποτέ δεν ήταν η έκβαση που ήθελα, αλλά οι προετοιμασίες μας είναι τώρα πολύ εκτεταμένες» έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Ναι, θα υπάρξουν ίσως δυσκολίες μπροστά μας, αλλά θα τις υπερβούμε όλες».

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως νέες προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας και έχει πολύ περιορισμένες επιλογές από το νομοσχέδιο του βρετανικού Κοινοβουλίου που αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στο άρθρο του στην Telegraph, ο Τζόνσον επέκρινε το Κοινοβούλιο ότι παρεμπόδισε τις διαπραγματεύσεις του ψηφίζοντας τον νόμο. «Οι συνέπειες αυτού του νόμου είναι απολύτως αντίθετες με τα βρετανικά συμφέροντα – επειδή έδωσε τουλάχιστον την εντύπωση στους εταίρους μας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον ούτε πλήρως σε θέση, ούτε αποφασισμένο να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου». «Εφόσον αυτή η εντύπωση έχει δοθεί, είναι λανθασμένη» κατέληξε.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Ωστόσο η Βουλή των Κοινοτήτων, με νόμο που πέρασε πριν την αναστολή των εργασιών της, απαιτεί από τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκ νέου την αναβολή του Brexit, αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact