AUTO-MOTO

Χάρτινο δίπλωμα: Μέχρι πότε έχει ισχύ – Με τι θα αντικατασταθεί

Το παλιό δίπλωμα οδήγησης, το γνωστό ροζ τρίπτυχο, θα παύσει και όσοι οδηγοί το έχουν ακόμη στην κατοχή τους, θα πρέπει να το αντικαταστήσουν.

Η νέα ψηφιακή άδεια οδήγησης θα είναι ενσωματωμένη στο smartphone και θα ισχύει για όλη την Ευρώπη.
Μολονότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει από πέρσι τη δημιουργία των ψηφιακών διπλωμάτων οδήγησης, η εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά το προσεχές καλοκαίρι.

Αν μάλιστα στην πιλοτική εφαρμογή δεν προκύψουν απρόοπτα, τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης θα αποκτήσουν πανευρωπαϊκή ισχύ έως και το τέλος του έτους, εξέλιξη η οποία αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά στην κατάργηση των φυσικών εγγράφων.

Αν για παράδειγμα κάποιος οδηγός χάσει το δίπλωμά του εξαιτίας μιας τροχαίας παράβασης, τότε αυτομάτως θα χάνει το δικαίωμα να επιστρέψει πίσω από το τιμόνι και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στο ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, το μόνο που πρέπει να κάνουν οι οδηγοί, είναι να κατεβάσουν την αντίστοιχη κρατική εφαρμογή και να την αποθηκεύσουν στο smartphone τους.

Στη χώρα μας, είναι δυνατή εδώ και μήνες η ψηφιοποίηση των προσωπικών σας εγγράφων και δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα κατά την επίδειξή τους σε κάποιον αστυνομικό έλεγχο.

Η κρατική εφαρμογή για τα smartphone όμως δεν περιλαμβάνει μόνο την άδεια οδήγησης σε ψηφιακή μορφή, αλλά την ταυτότητα κ.α.

Σε περίπτωση λοιπόν ελέγχου, το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να δείξει τα ψηφιακά έγγραφα που φέρει στην εφαρμογή του κινητού του.

Με αυτό τον τρόπο, όλοι οι οδηγοί θα έχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμο το δίπλωμά τους και δεν θα υπάρχει ο φόβος να το έχουν ξεχάσει στο σπίτι τους μαζί με το πορτοφόλι.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί είναι να έχουν φορτισμένη την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου, διαφορετικά η ψηφιοποίηση των εγγράφων δεν θα ωφελήσει σε τίποτα.

Με την επίδειξη του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης, η αστυνομία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες για τον οδηγό, όπως τις παραβιάσεις που έχει διαπράξει, τους ελέγχους που έχει δεχθεί και πολλά άλλα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact