ΚΟΣΜΟΣ

«Χτυπάει» σήμερα το Ρολόι της Αποκάλυψης και μάλλον δεν θα είναι για καλό

Σήμερα, Τρίτη (24/1) στις 17:00 αναμένεται να ανακοινώσουν οι επιστήμονες τη νέα «ώρα» που θα δείχνει φέτος το Ρολόι της Αποκάλυψης.

Το «Ρολόι της Κρίσης» είναι ένα συμβολικό ρολόι που δείχνει πόσο κοντά είμαστε το τέλος του κόσμου. Τα μεσάνυχτα σηματοδοτούν το θεωρητικό σημείο του αφανισμού. Οι ατομικοί επιστήμονες θα επαναφέρουν σήμερα το «Ρολόι της Κρίσης», με μια εκτίμηση για το πόσο κοντά πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι το 2023 στον αφανισμό λόγω υπαρξιακών απειλών όπως ο πυρηνικός πόλεμος και η κλιματική αλλαγή.

Οι απειλές θα μπορούσαν να προκύψουν από τις πολιτικές εντάσεις, τα νέα όπλα και τις νέες τεχνολογίες, την κλιματική αλλαγή, ακόμη και τις πανδημικές ασθένειες. Οι δείκτες του ρολογιού μετακινούνται πιο κοντά ή πιο μακριά από τα μεσάνυχτα με βάση την ανάγνωση των υπαρξιακών απειλών από τους επιστήμονες σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πώς ρυθμίζεται το Ρολόι της Κρίσης;

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σικάγο που ονομάζεται Bulletin of the Atomic Scientists ενημερώνει την ώρα ετησίως με βάση πληροφορίες σχετικά με τους καταστροφικούς κινδύνους για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα και εμφανίζει την «ώρα» στον ιστότοπό της.

Ένα συμβούλιο επιστημόνων και άλλων ειδικών στην πυρηνική τεχνολογία και την επιστήμη του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων 13 βραβευθέντων με Νόμπελ, συζητούν παγκόσμια γεγονότα και καθορίζουν κάθε χρόνο πού θα τοποθετήσουν τους δείκτες του ρολογιού.

Το ρολόι δημιουργήθηκε το 1947 από μια ομάδα ατομικών επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του Αϊνστάιν, ο οποίος είχε εργαστεί στο Manhattan Project για την ανάπτυξη των πρώτων πυρηνικών όπλων στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Αν συνυπολογίσει κανείς τα όσα έχουν συμβεί μόνο το τελευταίο έτος, όπως για παράδειγμα η ρωσική εισβολή, η ενεργειακή κρίση κ.ά- είναι αρκετά πιθανό η «ώρα» που θα δείξει το «Ρολόι της Αποκάλυψης» φέτος θα είναι ακόμα πιο μειωμένη.

Τι ώρα είναι τώρα σύμφωνα με το Ρολόι της Κρίσης;

Εκατό δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το «Ρολόι της Κρίσης» είναι τώρα όσο πιο κοντά ήταν ποτέ στα μεσάνυχτα. Τοποθετήθηκε εκεί το 2020 και παραμένει εκεί από τότε. Φέτος, το σκηνικό του θα αντικατοπτρίζει για πρώτη φορά έναν κόσμο στον οποίο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για πυρηνικό πόλεμο.

Το ρολόι άρχισε να χτυπά, πριν από περισσότερα από 75 χρόνια, επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Στα 17 λεπτά προς τα μεσάνυχτα, το ρολόι ήταν πιο μακριά από την ημέρα της κρίσης το 1991, καθώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων που μείωσε σημαντικά τα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων και των δύο χωρών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact