ΚΟΣΜΟΣ

«Χτυπάει» σήμερα το Ρολόι της Αποκάλυψης και μάλλον δεν θα είναι για καλό

Σήμερα, Τρίτη (24/1) στις 17:00 αναμένεται να ανακοινώσουν οι επιστήμονες τη νέα «ώρα» που θα δείχνει φέτος το Ρολόι της Αποκάλυψης.

Το «Ρολόι της Κρίσης» είναι ένα συμβολικό ρολόι που δείχνει πόσο κοντά είμαστε το τέλος του κόσμου. Τα μεσάνυχτα σηματοδοτούν το θεωρητικό σημείο του αφανισμού. Οι ατομικοί επιστήμονες θα επαναφέρουν σήμερα το «Ρολόι της Κρίσης», με μια εκτίμηση για το πόσο κοντά πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι το 2023 στον αφανισμό λόγω υπαρξιακών απειλών όπως ο πυρηνικός πόλεμος και η κλιματική αλλαγή.

Οι απειλές θα μπορούσαν να προκύψουν από τις πολιτικές εντάσεις, τα νέα όπλα και τις νέες τεχνολογίες, την κλιματική αλλαγή, ακόμη και τις πανδημικές ασθένειες. Οι δείκτες του ρολογιού μετακινούνται πιο κοντά ή πιο μακριά από τα μεσάνυχτα με βάση την ανάγνωση των υπαρξιακών απειλών από τους επιστήμονες σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πώς ρυθμίζεται το Ρολόι της Κρίσης;

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σικάγο που ονομάζεται Bulletin of the Atomic Scientists ενημερώνει την ώρα ετησίως με βάση πληροφορίες σχετικά με τους καταστροφικούς κινδύνους για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα και εμφανίζει την «ώρα» στον ιστότοπό της.

Ένα συμβούλιο επιστημόνων και άλλων ειδικών στην πυρηνική τεχνολογία και την επιστήμη του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων 13 βραβευθέντων με Νόμπελ, συζητούν παγκόσμια γεγονότα και καθορίζουν κάθε χρόνο πού θα τοποθετήσουν τους δείκτες του ρολογιού.

Το ρολόι δημιουργήθηκε το 1947 από μια ομάδα ατομικών επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του Αϊνστάιν, ο οποίος είχε εργαστεί στο Manhattan Project για την ανάπτυξη των πρώτων πυρηνικών όπλων στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Αν συνυπολογίσει κανείς τα όσα έχουν συμβεί μόνο το τελευταίο έτος, όπως για παράδειγμα η ρωσική εισβολή, η ενεργειακή κρίση κ.ά- είναι αρκετά πιθανό η «ώρα» που θα δείξει το «Ρολόι της Αποκάλυψης» φέτος θα είναι ακόμα πιο μειωμένη.

Τι ώρα είναι τώρα σύμφωνα με το Ρολόι της Κρίσης;

Εκατό δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το «Ρολόι της Κρίσης» είναι τώρα όσο πιο κοντά ήταν ποτέ στα μεσάνυχτα. Τοποθετήθηκε εκεί το 2020 και παραμένει εκεί από τότε. Φέτος, το σκηνικό του θα αντικατοπτρίζει για πρώτη φορά έναν κόσμο στον οποίο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για πυρηνικό πόλεμο.

Το ρολόι άρχισε να χτυπά, πριν από περισσότερα από 75 χρόνια, επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Στα 17 λεπτά προς τα μεσάνυχτα, το ρολόι ήταν πιο μακριά από την ημέρα της κρίσης το 1991, καθώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων που μείωσε σημαντικά τα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων και των δύο χωρών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact