ΚΟΣΜΟΣ

Χτυπήθηκε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα μεγάλο ρωσικό πλοίο, το Caesar Kunikov, βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της ρωσοκρατούμενης Κριμαίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υποδηλώνουν ότι το πλοίο χτυπήθηκε όχι πολύ νότια της πόλης της Γιάλτας.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα χτυπήσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην κατεχόμενη Κριμαία. Δορυφορικές εικόνες πέρυσι έδειξαν ότι μεγάλο μέρος του στόλου είχε εγκαταλείψει τη χερσόνησο.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα βίντεο όπου, όπως ισχυρίστηκε ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Magura V5 «χτυπούν» το πλοίο. Ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει στον τρίτο χρόνο του την επόμενη εβδομάδα και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά περίπλοκη».

Ο συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, ο οποίος διορίστηκε αρχιστράτηγος την περασμένη εβδομάδα, επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή την Τετάρτη, ώρες μετά από μια ρωσική πυραυλική επίθεση που στοίχισε τρεις ζωές στην ανατολική πόλη Σελιντοβε.

Δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση από το ρωσικό ναυτικό ότι το Caesar Kunikov είχε βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα, παρά μόνον ότι έξι ουκρανικά drones είχαν καταστραφεί. Το βίντεο που φαίνεται να δείχνει τις συνέπειες της ουκρανικής επίθεσης ανέβηκε μόλις πρόσφατα, επιβεβαίωσε το BBC Verify.

«Το Caesar Kunikov υπέστη κρίσιμες ζημιές και άρχισε να βυθίζεται», ανέφερε η διεύθυνση πληροφοριών της Ουκρανίας στον ιστότοπο μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι καταστράφηκε στα ουκρανικά χωρικά ύδατα από μια μονάδα που ονομάζεται Group 13.

Τα αποβατικά πλοία χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων επίθεσης στην προσγείωση, ειδικά σε εχθρικό έδαφος. Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης αντίστοιχα πλοία τα τελευταία χρόνια για να μεταφέρει στρατιωτικές προμήθειες στη Συρία, προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ δεν αρνήθηκαν οτι το πλοίο δέχθηκε επίθεση, λέγοντας μόνο ότι το πλήρωμα επέζησε. Ο στρατός της Ρωσίας σπάνια αναφέρει μεγάλες απώλειες και οι Ρώσοι βασίζονται σε δημοφιλείς blogger για πληροφορίες.

Το Caesar Kunikov χρονολογείται από το τέλος της σοβιετικής εποχής. Εάν επιβεβαιωθεί η βύθισή του, θα είναι το δεύτερο επιτυχημένο χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα αυτόν τον μήνα. Ένα μικρό πολεμικό πλοίο, το Ivanovets, χτυπήθηκε από drone σε ειδική επιχείρηση σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες. Ένα άλλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, το Novocherkassk, χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο λιμάνι της Feodosiya τον Δεκέμβριο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact