ΚΟΣΜΟΣ

CNN money: Η Ελλάδα «ζητιανεύει» – Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ θα την σώσουν; [εικόνα]

Στο σενάριο δανεισμού της Ελλάδας από πηγές εκτός Ε.Ε., δηλαδή την Ρωσία και την Κίνα ή τις ΗΠΑ, αναφέρεται δημοσίευμα του CNN money. Παραθέτοντας τα δεδομένα απευθύνθηκε σε καθηγητές Οικονομικών, οι οποίοι εκτιμού ότι οι χώρες αυτές, δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα μας.

Το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος κατονόμασε τις ΗΠΑ. την Ρωσία και την Κίνα ως τις φίλες χώρες στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η Ελλάδα. Τονίζει ότι ο χρόνος λήξης του προγράμματος της Ελλάδας πλησιάζει στη λήξη του στα τέλη του μήνα και αποδομεί τις εμφανιζόμενες ως εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Ρωσία

Το CNN money, επικαλείται  την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Λαβρόφ και Κοτζιά. «Λέγεται ότι ο Κοτζιάς είχε στενούς δεσμούς με το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Εχει επίσης και ιστορικό υποστήριξης της Ρωσίας και επί Πούτιν» αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν στενές εμπορικές σχέσεις καθώς σχεδόν το 13% των ελληνικών εισαγωγών το 2013 προήλθαν από τη Ρωσία, σύμφωνα με το ΔΝΤ ενώ οι δύο χώρες συμφώνησαν να κάνουν το 2016 «Χρονιά της Ελλάδας» στη Ρωσιά και «Χρονιά της Ρωσίας» στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN money, τα βαθύτερα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά.

Ο οικονομολόγος του Berenberg Rob Wood υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παράσχει αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα καθώς η οικονομία της δέχεται χτυπήματα από έναν συνδυασμό χαμηλών τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης. «Αν η Ελλάδα γυρνούσε την πλάτη της στην Ευρώπη, ο τραπεζικός της τομεας – ο οποίος αντιμετωπίζει συρρίκνωση των πηγών χρηματοδότησής του – θα υφίστατο ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η Ρωσία δεν έχει τις οικονομικές πηγές για να κρατήσει τις τράπεζες να επιπλεύσουν» υποστηρίζει ο Γούντ.

Κίνα

Η μακρινή χώρα έχει μεγάλες επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια. Εχει επίσης βασικά συναλλαγματικά αποθέματα γύρω στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία θα μπορούσε εύκολα να «καθαρίσει» τα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχει κάποιο προφανές κέρδος για την Κίνα, να μεσολαβήσει σε ένα περιφερειακό πρόβλημα. «Γιατί αλήθεια η Κίνα να ήθελα να μπει στη μέση της ευρωζώνης με ανταγωνιστικό τρόπο;» διερωτάται ο οικονομολόγος και προσθέτει: «Για τη Ρωσία υπάρχει όφελος από την αποσταθεροποίηση του αντιπάλου αλλά για την Κίνα δεν βλέπω κανένα οικονομικό ή πολιτικό όφελος.

ΗΠΑ

Τέλος, για τις ΗΠΑ, ο βοηθός καθηγητή στο London School of Economics Σπύρος Οικονομίδης υποστηρίζει μιλώντας στο CNN money πως ο Λευκός Οίκος είναι απίθανο να κινηθεί για την διάσωση της Ελλάδας. «Μπορεί να ασκεί κάποιου είδους επιρροή σε ευρωπαϊκούς κύκλους για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει έρμαιο. Αλλά δεν βλέπω ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σε ένα πακέτο διάσωσης ενός μέλους της ευρωζώνης».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact