ΚΟΣΜΟΣ

Δήλωση-φωτιά από Αμερικανό αξιωματούχο για την Παλαιστίνη

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει ένα τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης»

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει «ένα τμήμα» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στο εβραϊκό κράτος, δηλώσεις που είναι πιθανό να ενισχύσουν την εναντίωση των Παλαιστινίων σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προτού καν μάθουν γι΄αυτό καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια τους λόγω των εχθρικών και κατά βάθος φιλο-ισραηλινών, όπως λένε, μέτρων που έλαβε για την υπόθεσή τους, όπως η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018.

«Υπό ορισμένες περιστάσεις (…) νομίζω πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ 50 χρόνια και πλέον, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα New York Times.

Μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία για την ανακοίνωση του ειρηνευτικού σχεδίου, όμως δεν αναμένεται να ανταποκριθεί στις κυριότερες διεκδικήσεις των Παλαιστινίων, όπως η εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος είναι ένα αδύναμο παλαιστινιακό κράτος ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Ιορδανία», δήλωσε ο Φρίντμαν και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε στο ότι το καλό σχέδιο την κατάλληλη στιγμή θα λάβει τη σωστή αντίδραση».

Υποστηρίζοντας με ζέση τους εβραϊκούς οικισμούς, ο Φρίντμαν δήλωσε επίσης πως το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να προσφέρει μια «μόνιμη επίλυση της σύγκρουσης».

Ο πρεσβευτής διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά με την Ιορδανία, όπου ένα μεγάλο τμήμα πληθυσμού του παλαιστινιακής καταγωγής πληθυσμού θεωρεί πως το αμερικανικό σχέδιο ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ.

Ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίζεται υπό όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1967 και μετά.

Περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί έποικοι συνυπάρχουν, συχνά με συγκρούσεις, με σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε υποσχεθεί, σε περίπτωση επανεκλογής του, να προσαρτήσει ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact