ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EBU σε Σαμαρά: Κυβερνητικός έλεγχος στη ΝΕΡΙΤ με τη νέα ρύθμιση για το Εποπτικό


Επιβεβαιώνει ότι η πορεία σύστασης της ΝΕΡΙΤ, από την κορυφή μέχρι τις προσλήψεις του προσωπικού, είναι διαβλητή και οδηγεί σε ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει απευθείας την αρμοδιότητα διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.

Η EBU, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Αυγή», στην επιστολή της, σημειώνει ότι η διάταξη του νόμου που προέβλεπε «δικλείδες ασφαλείας από αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή και οι κανόνες για το διορισμό των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου αποτελούσαν μέρος του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ» με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατάργηση της ΕΡΤ.

Ακόμη και ο νόμος για την ΕΡΙΤ προέβλεπε ειδική διαδικασία συγκρότησης φορέα αξιολόγησης των υποψηφίων για το Δ.Σ., περιορίζοντας την αρμοδιότητα του εποπτεύοντος υπουργού μόνο στο να επιλέγει από κατάλογο δέκα προτεινομένων τα επτά τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη. Με την επίμαχη νέα ρύθμιση η αρμοδιότητα επανέρχεται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταρτίζει τον κατάλογο υποψηφίων και στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με απλή πλειοψηφία να αποφασίζει.

Η επιστολή της EBU έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εκκρεμεί (στα τέλη Σεπτεμβρίου) η απόφαση για την ένταξη της ΝΕΡΙΤ στον ευρωπαϊκό οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει ότι η πορεία σύστασης της ΝΕΡΙΤ, από την κορυφή μέχρι τις προσλήψεις του προσωπικού, είναι διαβλητή και οδηγεί σε ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε από το β’ θερινό τμήμα της Βουλής, στο νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, μαζί με άλλες ρυθμίσεις υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής διαπλοκής.


Η επιστολή της EBU, όπως δημοσιεύθηκε από την «Αυγή»

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση η επιστολή της EBU για τη ΝΕΡΙΤ

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU) προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σχετικά με την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει απευθείας την αρμοδιότητα διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, «συνιστά κόλαφο για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης στη ΝΕΡΙΤ, ο οποίος παραβιάζει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και «εκθέτει τη χώρα διεθνώς». Δείχνει μάλιστα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ότι «ο πραγματικός λόγος πίσω από το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν η δημιουργία ενός μορφώματος κομμένου και ραμμένου στα κυβερνητικά μέτρα που δεν θα υπακούει ούτε σε στοιχειώδεις κανόνες». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται στην ανακοίνωσή του για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, «με νέους όρους διαφάνειας και ανεξαρτησίας».

ΔΗΜΑΡ: Η τροπολογία υπονομεύει κάθε έννοια αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης 

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) για τα διαδραματιζόμενα στη ΝΕΡΙΤ «αποκαλύπτει την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει, παρά τις μεγαλοστομίες, τον ασφυκτικό έλεγχο στα δημόσια Ραδιοτηλεοπτικά μέσα και το καθεστώς των ανοικτών πολιτικών παρεμβάσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Η Αγίου Κωνσταντίνου σημειώνει ότι η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να συνυπογράψει το «λουκέτο» στη ΕΡΤ, αποχωρώντας μάλιστα από την κυβέρνηση, θεωρεί ότι η τροπολογία με την οποία ανατράπηκε ο τρόπος ορισμού των μελών του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, ο οποίος επανέρχεται επί της ουσίας στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, «υπονομεύει κάθε έννοια αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης, όπως και την πολυφωνία που είναι υποχρεωμένη να υπηρετεί και εκθέτει διεθνώς τη χώρα».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact