Πλήρωσαν 60 ευρώ το άτομο για να ταξιδέψουν – Χαμός στο λιμάνι του Πειραιά
Στο Λιμάνι του Πειραιά αντί για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.440 πρόσφυγες από τη Συρία.
Το πλοίο που φιλοξενούσε ήδη στο λιμάνι της Κω 1308 άτομα, παρέλαβε 124 από την Κάλυμνο,300 από τη Λέρο και 708 από τη Μυτιλήνη.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό πρόβλημα εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πειραιά θα ακολουθήσει κάποιο νέο δρομολόγιο, ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του vima.gr ο λόγος είναι διπλωματικός καθώς «αν η Ελλάδα εμφάνιζε μονομιάς χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την πΓΔΜ, θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο ή να αποφασίσουν τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορά τους».
Η ίδια πηγή εξέφρασε στο «Βήμα» την δυσαρέσκειά της για το ότι ανακοινώθηκε την Τετάρτη το πρωί πως υπεραστικά λεωφορεία θα περίμεναν τους πρόσφυγες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να τους μεταφέρουν, έναντι 10 ευρώ έκαστος, στα σύνορα, στους Ευζώνους. Λόγω όλων αυτών, αποφασίστηκε να καταπλεύσει το «Ελευθ. Βενιζέλος» στην Αττική.
Το πλοίο ναυλώθηκε αρχικά από την κυβέρνηση για να στεγάσει πρόσφυγες στην Κω αλλά λόγω του ότι τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα αυτή την περίοδο από παραθεριστές που επιστρέφουν και οι πρόσφυγες που καταφθάνουν από Τουρκία εγκλωβίζονται στα νησιά, αποφασίστηκε να κάνει το δρομολόγιο. Μόλις αποβιβάσει τους πρώτους πρόσφυγες, θα επιστρέψει σε όποια νησιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μεταφέρει τους επόμενους. Υπάρχει σκέψη να ναυλωθεί και δεύτερο πλοίο, αν χρειαστεί, λέει στο «Βήμα» η ίδια πηγή.























