ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στο Ιράν με φόντο την οικονομική κρίση στη χώρα και την ένταση με τις ΗΠΑ

Στις κάλπες 58 εκατ. ψηφοφόροι – Οι μεταρρυθμιστές του Ροχανί εκτιμάται πως θα χάσουν την πλειοψηφία

Περίπου δέκα ώρες αναμένεται να διαρκέσει η εκλογική διαδικασία στο Ιράν, όπου οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί και 58 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή της χώρας.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, κυρίως εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ οι σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον δεν προβλέπεται να βελτιωθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς χιλιάδες μετριοπαθείς υποψήφιοι αποκλείστηκαν.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ήταν ο πρώτος που ψήφισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Η ψήφος είναι θρησκευτικό καθήκον το οποίο επίσης διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν» δήλωσε. «Καλώ τους Ιρανούς να πάνε να ψηφίσουν νωρίς».

Το Συμβούλιο των Φρουρών είναι αυτό που αποφασίζει αν θα εγκρίνει ή όχι τις υποψηφιότητες. Φέτος απέρριψε τις υποψηφιότητες χιλιάδων μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών καθιστώντας αυτές τις εκλογές ουσιαστικά μάχη μεταξύ συντηρητικών και υπερσυντηρητικών.

Σε αυτό προστίθεται και η ευρεία δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές πολιτικές, δύο παράγοντες που προμηνύουν ότι οι μεταρρυθμιστές του προέδρου Χασάν Ροχανί θα χάσουν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει την πολιτική του ανοίγματος προς το εξωτερικό που ασκεί από το 2013 όταν ανέλαβε την εξουσία.

Αντίθετα οι συντηρητικοί και οι υπερσυντηρητικοί, οι οποίοι μεταξύ άλλων απορρίπτουν τη διεθνή συμφωνία που έχει συνάψει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ελπίζουν σε κέρδη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact