ΔΙΑΦΟΡΑ

Εκμέκ κανταΐφι

Το πολίτικο εκμέκ είναι ένα σιροπιασμένο ψωμί σαν τσουρέκι και το σερβίρουν με καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα! Η δική μας παραλλαγή έχει για βάση του κανταΐφι σιροπιασμένο κι από πάνω αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Μερίδες:12 Χρόνος προετοιμασίας:25′ Χρόνος μαγειρέματος:50′ Έτοιμο σε:1:15′ Χρόνος αναμονής:5 ώρες

από την Σιμόνη Καφίρη

Υλικά

Για τη βάση
400γρ. κανταΐφι
220γρ. βούτυρο φρέσκο

Για το σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για την κρέμα
7 κρόκους αβγού
6 ποτήρια γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
7 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
1 λοβό βανίλιας ή ξύσμα 1 λεμονιού

Για το γαρνίρισμα
600 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί με 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα ή φιλέ, καβουρδισμένα

Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C. Ξαίνετε τις κλωστές του κανταϊφιού και το απλώνετε στο ταψί. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το περιχύνετε με κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του κανταϊφιού. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά. Στο τέλος προσθέτετε και το χυμό λεμονιού. Ρίχνετε το σιρόπι ζεστό πάνω στο ψημένο κανταΐφι και αφήνετε να απορροφηθεί.

Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Ρίχνετε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα χτυπάτε με μίξερ χειρός ή αβγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το κορνφλάουρ, το σιμιγδάλι, το γάλα και τη βανίλια ή το ξύσμα του λεμονιού και τοποθετείτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα (προσοχή, δεν πρέπει να πάρει βράση).

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Αφαιρείτε το λοβό βανίλιας. Με κοφτερό μαχαιράκι το χαράζετε κατά μήκος και ξύνετε για να πέσουν τα σποράκια του στην κρέμα. Περιχύνετε την επιφάνεια του σιροπιασμένου κανταϊφιού με την κρέμα και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Πριν το σερβίρετε, καλύπτετε την επιφάνεια με τη σαντιγί και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα.

olivemagazine.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact