ΥΓΕΙΑ

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα προστατεύει από καρδιακά

Από το ένα μήλο την ημέρα, περνάμε στο… ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα… αρκεί βέβαια να φέρει κανείς το «σωστό» γονίδιο.

Ερευνητές από τη Σουηδία υποστηρίζουν, ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην υγεία, δρώντας ως «ασπίδα προστασίας» έναντι των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο –σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι σουηδοί επιστήμονες- αυτό ισχύει μόνο αν κάποιος έχει τα κατάλληλα γονίδια.

Οι μικρές ποσότητες αλκοόλ προστατεύουν έναντι των καρδιακών ασθενειών, μόνο εκείνους που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου, γνωστού ως CETP TaqIB.

Το γονίδιο αυτό -όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline- φέρουν όμως μόλις τρεις στους 20 ανθρώπους.

«Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει προστατευτική δράση μόλις για το 15% του γενικού πληθυσμού» σχολίασε η καθηγήτρια Dag Thelle από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη συνέκρινε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 618 σουηδών ασθενών με καρδιακό πρόβλημα και 3.000 υγειών ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την ανίχνευση του συγκεκριμένου CETP γονότυπου.

«Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από μόνη της δεν έχει ισχυρή προστατευτική δράση. Ούτε το συγκεκριμένο γονίδιο. Όμως ο συνδυασμός αυτών των δύο φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων» είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Lauren Lissner.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact