«Xρόνια έλλειψη αντιβιοτικών, φαρμάκων ακόμα και φαγητού. Η διακοπή ρεύματος σταματά τα μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης στον θάλαμο των νεογέννητων. Οι γιατροί επιχειρούν να σώσουν τα βρέφη κάνοντας τεχνητές αναπνοές. Ο θάνατος ενός μωρού είναι απλά καθημερινότητα», επισημαίνει ο Οσλέιντι Καμέχο, χειρουργός σε νοσοκομείο του Καράκας.
Κι ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες πορείες στο Καράκας, ζητώντας ψηφοφορία που θα τους επιτρέψει να διώξουν τον πρόεδρο Μαδούρο από την εξουσία, ο ίδιος μίλησε για “σχέδιο πραξικοπήματος”, δείχνοντας και προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ.
Όπως εκτιμά ο Ντανιέλ Πάρντο, ανταποκριτής του BBC στο Καράκας, η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα πριν από τρία χρόνια πλέον έχει διογκωθεί σε σημείο που να επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Εκτός από τις ατέλειωτες ουρές που σχηματίζουν για την αγορά βασικών αγαθών, οι πολίτες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του νερού σχεδόν καθημερινά. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που θεωρούνταν μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη κατανάλωση επίσης.
Η χώρα επλήγη το 2015 από πληθωρισμό ύψους 180,9%, από τους υψηλότερους στον κόσμο, και την υποχώρηση κατά 5,7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αντίστοιχη υποχώρηση του ΑΕΠ και πληθωρισμός 700% προβλέπεται για το 2016.
Στο Καράκας, πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, τόσο κατά, όσο και υπέρ της κυβέρνησης. Έχουν αναφερθεί κρούσματα λεηλασίας, ενώ οι διακοπές του ρεύματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης διογκώνουν τη δυσαρέσκεια. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανοικτές συγκρούσεις στους δρόμους, αλλά αυξάνονται οι ανησυχίες για κοινωνική έκρηξη.
Για τη διατήρηση της τάξης, ο Μαδούρο «ποντάρει» στην αστυνομία και στον στρατό. Αν και αντιδημοφιλής, ο πρόεδρος της χώρας αντιστέκεται. Σύμφωνα με το ινστιτούτο “Datanalisis” , 7 στους 10 πολίτες αποδοκιμάζουν την πολιτική του.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα
Σελίδες 1 2