ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: «Αιματηρή» οικονομία για να βγει ο δύσκολος… χειμώνας

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας και των τιμών φυσικού αερίου, ρεύματος και πετρελαίου ο ενεργειακός πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ευρώπη με τη διακοπή του Nord Stream 1.

Τα κράτη μέλη αναζητούν τρόπους για μείωση της κατανάλωσης ο χειμώνας ωστόσο αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος χωρίς να αποκλείεται ακόμα και δελτίο παροχής ενέργειας.

Αιματηρή οικονομία για να βγει ο χειμώνας εισηγούνται τα επιτελικά στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, τη στιγμή που αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος του ή της νέας πρωθυπουργού.

Ένα από τα σενάρια είναι η χρήση ηλεκτρικών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες και όχι τις ώρες αιχμής, κάτι που αν πραγματοποιηθεί θα επηρέαζε σημαντικά την οικογενειακή καθημερινότητα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

Βρετάνια

•Χρήση πλυντηρίων και φούρνων στα νοικοκυριά από τις 14:00 έως τις 20:00.
•Οι μαθητές να πηγαίνουν τρεις φορές στην εβδομάδα στα σχολεία
•Περιορισμός παραγωγής στη βαριά βιομηχανία
•Να κλείνουν οι παμπ στις 21:00.
•Να κλείνουν τα φώτα στους δήμους

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει τους λογαριασμούς της ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά αυτόν το χειμώνα, αν γίνει πρωθυπουργός.

Γερμανία

Η Γερμανία, η οικονομία της Ευρώπης που είναι πιο πολύ εξαρτημένη από τη Ρωσία βάζει για τρίτη φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά

«Το τρίτο πακέτο στήριξης είναι μεγαλύτερο και από τα δύο προηγούμενα μαζί. Πρόκειται για ενίσχυση 65 δισεκατομμυρίων ευρώ και συνολικά μιλάμε για 95 δισεκατομμύρια εάν αθροίσουμε και τα δύο περασμένα προγράμματα. Κάνουμε πολλά που είναι αναγκαία», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Η Γερμανία έχει αρχίσει να αναπτύσσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), για να είναι σε θέση να λαμβάνει φυσικό αέριο από παγκόσμιους προμηθευτές και να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Γαλλία

Η εξάρτηση του Παρισιού από την ρωσική ενέργεια είναι πολύ μικρότερη αλλά η Γαλλική Κυβέρνηση επίσης προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσπαθήσουν την ερχόμενη Παρασκευή να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εφαρμογή του μέτρου για παροχή ενέργειας με δελτίο, αυτό τον χειμώνα στην Ευρώπη, φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact