ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση της στρατηγικής και ενεργειακής συμμαχίας με Κάιρο και Λευκωσία

Τι λένε στο Μαξίμου για την επίσκεψη του Αλ-Σίσι

Η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και η αυριανή τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική, Ελλάδας και Κύπρου, ενίσχυσης των σχέσεων με χώρες-παραδοσιακούς εταίρους της περιοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Σίσι, στόχος είναι η προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής), καθώς και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών, και κατασκευών/υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Σίσι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετίσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιείται το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων από τις δύο χώρες.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.

Η Τριμερής

H αυριανή Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχο έχει την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας. Οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την – ολοένα και πιο απαραίτητη – διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.

Πριν από την τριμερή συνάντηση, θα προηγηθεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact