ΥΓΕΙΑ

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με ένα ταξιδάκι

Όλοι γνωρίζουν ότι ένα ταξιδάκι αναψυχής –έστω και μια μονοήμερη εκδρομή- μακριά από υποχρεώσεις, έγνοιες, προβλήματα και σκοτούρες μάς ανανεώνει και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Εκτός όμως από τα άμεσα ψυχολογικά οφέλη, τα ταξίδια ενισχύουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «η ομορφιά και το δέος που μας προκαλεί ένα αξιοθέατο, ένα τοπίο ή έργο τέχνης κάνουν καλό στον οργανισμό μας και συγκεκριμένα, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια συνέδεσε τα θετικά συναισθήματα που νιώθει κανείς σε ένα νέο προορισμό–ιδιαίτερα αυτά που προκαλούνται από το δέος που αισθανόμαστε παρατηρώντας ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, μια καλλιτεχνική δημιουργία ή κάτι που σχετίζεται με την πνευματικότητα-με τα χαμηλά επίπεδα προ-φλεγμονδών κυτοκινών –πρωτεΐνες που δίνουν σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να «εργαστεί» πιο σκληρά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα θετικά συναισθήματα σχετίζονται με τους δείκτες καλής υγείας» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Jennifer Stellar.

Ενώ οι κυτοκίνες είναι απαραίτητες για τη συγκέντρωση των κυττάρων στα «πεδία μάχης» του σώματος έτσι ώστε να καταπολεμούν τις λοιμώξεις, τις ασθένειες και τα τραύματα, τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα των κυτοκινών συνδέονται με προβλήματα υγείας και διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές ασθένειες, η αρθρίτιδα ακόμη και η νόσος του Αλτσχάιμερ και η κλινική κατάθλιψη.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι η υγιεινή διατροφή, η καλή ποιότητα ύπνου και η σωματική δραστηριότητα ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού έναντι των σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Η έρευνα όμως αυτή, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Emotion, είναι η πρώτη που μελετά το ρόλο των θετικών συναισθημάτων ως «οπλοστάσιο» του οργανισμού.

«Αυτό το δέος, ο θαυμασμός και η ομορφιά που νιώθει κανείς προωθούν πιο υγιεινά επίπεδα κυτοκινών και δείχνουν ότι τα πράγματα που κάνουμε για να βιώσουμε ακριβώς αυτά τα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα μια βόλτα στη φύση, ένα ταξίδι, το άκουσμα μουσικής ή η απόλαυση ενός έργου τέχνης, έχουν άμεση επίδραση στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής» πρόσθεσε από την πλευρά του ο ψυχολόγος Dacher Keltner.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact