ΚΟΣΜΟΣ

Εορτασμοί για το έπος του 1940 στο Αργυρόκαστρο

Στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Βουλιαράτι του νομού Αργυροκάστρου και στην Κλεισούρα του νομού Πρεμετής πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι κεντρικές επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για το έπος του ΄40.

Στα δύο χωριά υπάρχουν στρατιωτικά νεκροταφεία, στα οποία βάσει συμφωνίας της Αλβανίας και της Ελλάδας θα επαναταφούν τα οστά Έλληνων στρατιωτών πεσόντων του πολέμου 1940-1941, αφού πρώτα γίνει εκταφή τους από διάφορα σημεία στην Αλβανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 7.976 Έλληνες πεσόντες του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου στο αλβανικό μέτωπο δεν έχουν ενταφιαστεί σε οργανωμένα στρατιωτικά νεκροταφεία.

Στις εκδηλώσεις στο Βουλιαράτι παρέστησαν εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των πεσόντων του έπους του ΄40 από την Ελλάδα και εκατοντάδες Έλληνες από κάθε ελληνική μειονοτική περιοχή.

Στο Βουλιαράτι και στην Κλεισούρα, μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του ΄40.

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθώς και από άλλους επίσημους φορείς των δύο χωρών, βουλευτές των δύο Κοινοβουλίων, εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και τοπικών αρχών, κ.α.

Στις φετινές εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στο Αργυρόκαστρο.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του βιβλίου «Οι ήρωες του ’40 περιμένουν» του συγγραφέα Γεώργιου Σούρλα, πρώην προέδρου της Ελληνικής Βουλής και Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Τέκνων Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940-1941.

Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις τόνισαν ότι στις επόμενες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΌΧΙ» δεν θα πρέπει να υπάρχουν άταφοι Έλληνες πεσόντες.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Λεωνίδας Ροκανάς, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής με αντικείμενο την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του ’40 και την ταφή τους στα δύο επίσημα νεκροταφεία.

Έχουν καθοριστεί 139 σημεία όπου βρίσκονται τάφοι Ελλήνων πεσόντων και σύντομα αναμένεται η έναρξη εκταφής σε έξι απ΄ αυτά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact