Φτάνοντας με την πρωθυπουργική Τζάγκουαρ στον αριθμό 10 της Στάουντινγκερ Στριτ, συνοδευόμενη από τον σύζυγο της Φίλιπ, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έκανε τις πρώτες της δηλώσεις προς το έθνος.
Ολόκληρη η δήλωση:
«Μόλις πριν από λίγο ήμουν στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ, όπου η Βασίλισσα Ελισάβετ μου ζήτησε να σχηματίσω μια νέα κυβέρνηση, κάτι που αποδέχθηκα. Αντικαθιστώ τον Ντέιβιντ Κάμερον, έναν σπουδαίο, σύγχρονο πρωθυπουργό. Υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας.
Η πιο σημαντική όμως συμβολή της διακυβέρνησης του Ντέιβιντ δεν είναι η οικονομία, αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη. Από την εισαγωγή του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια μέχρι την φοροαπαλλαγή των χαμηλού εισοδήματος πολιτών, ο Ντέιβιντ Κάμερον ηγήθηκε μιας κυβέρνησης «Ενός Έθνους».
Και είναι αυτό το πνεύμα με το οποίο και εγώ σχεδιάζω να ηγηθώ.
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η πλήρης ονομασία του κόμματος μας είναι το «Κόμμα των Συντηρητικών και των Ενωτικών», και είναι αυτός ο όρος των «Ενωτικών» που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμένα.
Σημαίνει ότι πιστεύουμε στην Ένωση, στα πολύτιμα δεσμά μεταξύ της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Αλλά σημαίνει και κάτι ακόμα, πέρα από την ενότητα μεταξύ των εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, σημαίνει και την ενότητα όλων των πολιτών μας.
Για τον καθένα από εμάς, όπου και να βρισκόμαστε, όποιοι και αν είμαστε.
Αυτό απαιτεί να πολεμήσουμε την αδικία όπου υπάρχει. Στο γεγονός ότι αν γεννηθείς φτωχός θα έχεις προσδόκιμο ζωής 9 χρόνια λιγότερα από το αν ήσουν εύπορος, ή εάν είσαι μαύρος θα αντιμετωπιστείς με περισσότερη αυστηρότητα από το σύστημα δικαιοσύνης, ή εάν είσαι λευκός της εργατικής τάξης θα έχεις τις λιγότερες πιθανότητες από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα να ακολουθήσεις πανεπιστημιακές σπουδές, ή εάν είσαι απόφοιτος δημόσιου σχολείου θα είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις υψηλά πόστα στον εργασιακό σου χώρο, ή εάν είσαι γυναίκα θα έχεις χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με αυτή που θα λάμβανες αν ήσουν άντρας, ή αν είσαι άτομο με ψυχολογικά προβλήματα δεν θα έχεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι, ή αν είσαι νέος θα βρίσκεις πιο δύσκολο από κάθε άλλον να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι.
Αλλά η αποστολή μας να κάνουμε την Βρετανία μια χώρα που νοιάζεται και εργάζεται για όλους εκτείνεται πέρα από την καταπολέμηση αυτών των αδικιών και μόνο.
Εάν προέρχεσαι από μια μεσαία, σκληρά εργαζόμενη οικογένεια, η ζωή είναι για σένα πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι πολλοί στο Γουέστμινστερ θεωρούν.
Έχεις εργασία, αλλά δεν έχεις ασφάλεια στον εργασιακό σου χώρο. Έχεις σπίτι, αλλά δεν έχεις σιγουριά για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου σου. Τα καταφέρνεις ίσα-ίσα, αλλά ανησυχείς για την αύξηση του κόστους διαβίωσης ή την εξασφάλιση μιας θέσης για το παιδί σου στο σχολείο επιλογής σου.
Εάν ανήκεις σε κάποια από αυτές τις οικογένειες, εάν είσαι κάποιος που τα «καταφέρνει ίσα-ίσα», θέλω να απευθυνθώ σε εσένα κατευθείαν.
Γνωρίζω ότι εργάζεσαι σκληρά, γνωρίζω ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς και γνωρίζω ότι η ζωή κάποιες στιγμές φαίνεται να είναι μια σκληρή μάχη.
Η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθώ δεν θα επικεντρωθεί στα συμφέροντα των προνομιούχων λίγων, αλλά στα δίκα σας. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να σας δώσουμε περισσότερο έλεγχο των ζωών σας.
Όταν θα αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες δεν θα σκεφτόμαστε τους δυνατούς, άλλα εσάς. Όταν θα καταθέσουμε νέους νόμους, δεν θα αφορούν τους ισχυρούς, αλλά εσάς. Όταν θα θέσουμε το φορολογικό πλαίσιο, δεν θα έχουμε ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των πλουσίων, αλλά τα δικά σας. Και όσο αφορά στις ευκαιρίες, δεν θα επεκτείνουμε τα προνόμια των λίγων, αλλά θα ενισχύσουμε τον καθένα από εσάς, από οπού κι αν προέρχεστε, να φτάσετε όσο πιο μακριά και ψηλά μπορείτε.
Ζούμε μια ιστορική περίοδο για τη χώρα μας. Μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αντιμετωπίζουμε μια σημαντική εθνική αλλαγή. Και είμαι σίγουρη ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση.
Καθώς θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πολεμήσουμε για έναν τολμηρό και θετικό ρόλο στον κόσμο και θα εργαστούμε για μια Μεγάλη Βρετανία που εργάζεται για τον καθένα από εμάς και όχι απλά για τους προνομιούχους λίγους.
Αυτή θα είναι η αποστολή της κυβέρνησης που ηγούμαι και μαζί θα χτίσουμε μια καλύτερη χώρα.»
Λίγη ώρα αργότερα, τα βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στην πρωθυπουργική κατοικία έφτασαν ο Φίλιπ Χάμοντ και ο Μπόρις Τζόνσον. Αμέσως οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν τα σενάρια για τα πόστα που πιθανόν θα καταλάβουν οι δυο άνδρες στην νέα κυβέρνηση, καθώς ως γνωστόν για την βρετανική πολιτική σκηνή, αυτήν την ώρα θα καθοριστούν τα κορυφαία χαρτοφυλάκια, όπως αυτό των Οικονομικών, των Εξωτερικών, των Εσωτερικών, καθώς και το νεοσυσταθέν υπουργείο «Brexit».
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάμοντ είναι σχεδόν σίγουρα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας.