ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης 2023: Οι δικαιούχοι και οι αλλαγές – Πότε ανοίγει η αίτηση

Περισσότεροι είναι φέτος οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης, με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και τον αποκλεισμό ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν τζίρο άνω των 80.000 ευρώ.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, ανακοίνωσε σήμερα πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις στο myθέρμανση, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ξεκινήσει η διαδικασία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το αργότερο.

Μάλιστα, ερωτήθηκε και για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει σχέδιο για να γίνουν οι καταβολές νωρίτερα από ότι πέρσι, αν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα τηρηθεί σίγουρα το περσινό χρονοδιάγραμμα.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Οι δικαιούχοι και οι αλλαγές

Τροποποιήσεις εφάρμοσε φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μέτρα όπως το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα κυμανθεί μεν στα ίδια επίπεδα, θα έχει ωστόσο διαφορές σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν και ισχύουν για φέτος τα εξής:

 • Για τις οικογένειες με παιδιά αυξάνεται το εισοδηματικό όριο. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.
 • Δικαιούνται επίδομα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο παραμένει στα 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει σε 24.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Εύκολος υπολογισμός

Φέτος τα ποσά κυμαίνονται από 100 μέχρι 800 ευρώ. Το ποσό βάσης παραμένει και φέτος στα 350 ευρώ (αυξήθηκε πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε πληρώνεται η α’ δόση

Εφόσον τηρηθεί το περσινό χρονοδιάγραμμα, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, τότε οι δικαιούχοι θα πρέπει να λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, το αργότερο.

Υπενθυμίζεται ότι οι παλαιοί δικαιούχοι δύνανται να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς κάνετε αίτηση – Τα δικαιολογητικά

Θα πρέπει να μπαίνετε στην πλατφόρμα myθέρμανση και να υποβάλετε αίτηση με τα εξής στοιχεία:

 • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
 • Το ονοματεπώνυμό σας
 • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του
 • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
 • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
 • Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
 • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
 • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Τι ισχύει για πολυκατοικία

Εάν η δαπάνη εξοφλείται μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

 • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
 • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει, βγ) τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
 • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
 • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact