ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει ο εφιάλτης των καυσίμων – Η εμπλοκή του Ιράν

Επιστρέφει ο εφιάλτης των καυσίμων για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι βλέπουν τις τιμές της βενζίνης να αυξάνονται και να προβλέπεται να φτάσουν το Πάσχα τα 2 € το λίτρο!

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές για το Brent καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές «φλερτάρει» με τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Μάλιστα, σήμερα το συμβόλαιο Απριλίου για το Brent ξεπέρασε τα 89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό ξεπέρασε και τα 85 δολάρια βαρέλι.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, βρίσκεται προ των πυλών νέο κύμα ανατιμήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων, οι οποίες και θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στην αντλία.

4 λεπτά το λίτρο «τσίμπησε» η βενζίνη το Μάρτιο

Το Μάρτιο οι τιμές στην Βενζίνη σημείωσαν άνοδο σε μέσα επίπεδα κατά 4 λεπτά το λίτρο και από 1,903 ευρώ που ήταν την 1η Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 1,943 ευρώ το λίτρο.

Αντίθετα μείωση παρουσίασε η τιμή του diesel κίνησης που σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 1,707 ευρώ το λίτρο από 1,725 ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν.

Μικρή κάμψη είχε και η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση του οποίου πάντως έχει σχεδόν μηδενιστεί, αφού οι καιρικές συνθήκες εφέτος ήταν μάλλον καλοκαιρινές παρά χειμερινές και τις τελευταίες ημέρες ο καιρός θυμίζει Ιούνιο, παρά αρχές Απριλίου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αττική. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,912 ευρώ το λίτρο από 1,872 ευρώ, πριν από 30 ημέρες. Χαμηλότερη είναι η τιμή για το diesel κίνησης που ανέρχεται σε 1,673 ευρώ από 1,688 ευρώ το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα με την ζήτηση να αυξάνεται και τις διεθνείς τιμές να μην υποχωρούν, τότε δεν αποκλείεται να δούμε σε ακόμη μεγαλύτερο πρατηρίων την τιμή να είναι στην περιοχή των 2 ευρώ το λίτρο.

«Η νέα εβδομάδα, ο νέος μήνας και το νέο τρίμηνο υποδεχθήκαμε με κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση εμπλοκή του Ιράν», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής του χρηματιστή πετρελαίου PVM, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η εμπλοκή του Ιράν

Ο Varga της PVM προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Στο άλλο μέτωπο η Ουκρανία χτύπησε την Τρίτη ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη περιοχή Ταταρστάν νοτιοανατολικά της Μόσχας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact