ΚΟΣΜΟΣ

Επτά οι νεκροί από τον σεισμό στην Κροατία

Επτά είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Κροατία το μεσημέρι της Τρίτης (29/12) και έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες.

Πρόκειται για έναν άνδρα, η σορός του οποίου βρέθηκε στα χαλάσματα της εκκλησίας του αγίου Νικολάου στο χωριό Ζάζινα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν πέντε νεκροί στα περίχωρα της πόλης Γκλίνα, ενώ τη ζωή του έχει χάσει και ένα 12χρονο κορίτσι από την Πέτρινια, όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα πέντε από τα θύματα είναι όλοι τους άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 20 πιο ελαφρά.

«Η έρευνα στα συντρίμμια συνεχίζεται», ανέφερε η αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος έσπευσε στην Πέτρινια, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή ορισμένοι κάτοικοι της πόλης γιατί «δεν είναι ασφαλές να βρίσκονται εδώ».

Ο τηλεοπτικός σταθμός Ν1 πρόβαλε ένα βίντεο με διασώστες να ανασύρουν ζωντανούς από τα χαλάσματα έναν άνδρα και ένα παιδί. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα σπίτι, η στέγη του οποίου έχει καταρρεύσει. Η ρεπόρτερ του καναλιού είπε ότι δεν γνωρίζει αν βρισκόταν κανείς μέσα την ώρα του σεισμού.

Οι διασώστες ανέσυραν πολλούς ανθρώπους από τα κτήρια που κατέρρευσαν. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχει μείνει η πόλη Πέτρινια, που ήταν στο επίκεντρο του σεισμού, και, καθώς έπεσε η νύχτα, το κέντρο της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

Στην κεντρική πλατεία, πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς. Με μπουλντόζες, αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

«Υπάρχουν κατάγματα, διασείσεις και ορισμένοι χρειάστηκε να χειρουργηθούν», είπε νωρίτερα Τόμισλαβ Φαμπιάνιτς, επικεφαλής της υπηρεσίας επειγόντων ιατρικών περιστατικών στη Σίσακ.

«Είναι καταστροφή», λέει ο Γιόσιπ Χόρβατ, 44 ετών, καλλιτέχνης που ζει στα προάστια της Πέτρινια. Όταν χτύπησε ο σεισμός, γύρω στο μεσημέρι, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης για να βοηθήσει έναν φίλο του να επιδιορθώσουν την καμινάδα του σπιτιού του που έπαθε ζημιές από τον χθεσινό, μικρότερου μεγέθους σεισμό. «Κρατήθηκα από την υδρορροή και προσευχήθηκα στον Θεό να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς πήγε αμέσως στην πόλη αυτή, όπου στέγες έχουν καταρρεύσει και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με τούβλα και μπάζα.

Ο Πλένκοβιτς ανακοίνωσε ότι οι αρχές πρόκειται να στείλουν κοντέινερ για να διαμείνουν προσωρινά οι κάτοικοι τα σπίτια των οποίων κρίνονται επισφαλή.

Ο δήμαρχος Ντάρινκο Ντούμποβιτς είπε στην τοπική τηλεόραση ότι ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών. Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν ήταν και ένας βρεφονηπιακός σταθμός που κατά τύχη ήταν άδειος τη στιγμή του σεισμού. «Η πόλη δεν είναι πια παρά ένας σωρός ερειπίων. Επικρατεί πανικός, όλοι θέλουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι», πρόσθεσε.

«Φοβάμαι, δεν καταφέρνω να επικοινωνήσω με κανέναν στο σπίτι, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν» είπε μια κάτοικος, εμφανώς ανήσυχη για την οικογένειά της.

Δύο τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση

Από τους τραυματίες, οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Ν1. Ο Τόμισλαβ Φαμπίγιανιτς, ο επικεφαλής του τμήματος επειγόντων στο νοσοκομείο της πόλης Σίσακ είπε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες, κυρίως με κατάγματα, στην Πέτρινια και το Σίσακ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ κεραμίδια από τις στέγες έπεφταν στα πεζοδρόμια. Το νοσοκομείο Σβέτι Ντου εκκενώθηκε και πολλοί ασθενείς μεταφέρθηκαν έμειναν στον δρόμο, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στις γειτονικές χώρες, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκο σταμάτησε τη λειτουργία του, για προληπτικούς λόγους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact