ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά να συνεννοούνται Καλίν-Σουρανή απευθείας

Για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την πτήση με την οποία επέστρεψε από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η συνάντηση ήταν καλή και επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της απευθείας συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών χωρίς διαμεσολαβητές.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι αυτό το σημαντικότερο θέμα στο οποίο συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη ήταν να συνεννοούνται απευθείας μέσω των απεσταλμένων τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένη Σουρανή και χωρίς τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη.

Όπως εξήγησε ο Μανώλης Κωστίδης τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου δείχνουν ότι στόχος είναι να μείνουν «εκτός» τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και οι δύο πρωθυπουργοί να συνομιλούν απευθείας μέσω των συμβούλων τους.

Αναλυτικά η τοποθέτηση Ερντογάν:

«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα “όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα”.

»Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό.

»Αν θέλει ο Θεός με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραήμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του κυρία Ελένη (Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματα μας.

»Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, γι αυτούς ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά».

Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ερντογάν είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν υποχωρεί στο θέμα των S-400 και των F-35, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το θέμα του ρωσικού συστήματος των S-400 θα «παγώσει» για αρκετό καιρό.

«Του είπα “και στο ζήτημα των F-35 και στο θέμα των S-400 να μην περιμένετε να κάνουμε διαφορετικά βήματα. Διότι εμείς τηρήσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας για τα F-35 όπως και τις πληρωμές μας. Όσο για τα S-400 ζητήσαμε από εσάς Patriot και δεν μας τα δώσατε και αποσύρατε όσα είχατε στις βάσεις. Τι να κάναμε. Όμως πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά το ζήτημα. Οι υπουργοί μας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη διαδικασία”», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact