ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα

«Εγγυόμαστε την εκεχειρία ώστε να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος στην περιοχή»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε σήμερα ότι η κρίση στη Λιβύη δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με «στρατιωτικά μέσα», μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του, η χώρα του οποίου θα ήθελε να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή τη σύρραξη.

«Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής και με τους διεθνείς παράγοντες για να εγγυηθούμε την εκεχειρία και να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αλγέρι, τον πρώτο σταθμό του στην περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν είπε ότι «συμφώνησε πλήρως» με τον Ερντογάν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο, στη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου για τη Λιβύη. «Εργαζόμαστε μαζί για την ειρήνη, παρακολουθώντας καθημερινά όλες τις εξελίξεις επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και σήμερα την εξουσία διεκδικούν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η Άγκυρα στηρίζει ανοιχτά την GNA και πρόσφατα ενέκρινε την αποστολή στρατιωτών στη χώρα. Η Αλγερία από την άλλη δηλώνει ότι τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και απορρίπτει «κάθε ξένη παρέμβαση» στη γειτονική της χώρα.

Εκτός από το θέμα της Λιβύης, ο Ερντογάν, που συνοδεύεται στο Αλγέρι από πολυμελή αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, θα έχει συζητήσεις σχετικές με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Το 2017 η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλγερία, ξεπερνώντας τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, περίπου 1.000 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλγερία. Τους 11 πρώτους μήνες του 2019 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αλγερίας και Τουρκίας ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι ο πέμπτος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της Αλγερίας, μετά την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact