ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Παπαδημούλη για το «σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ»

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας της «να βοηθήσει, επιτέλους, στη σε βάθος διερεύνηση του σκανδάλου της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου, που κατηγορούνται για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων και εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος του 2009».

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αφού μνημονεύει την πρόσφατη απόφαση του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η ένταξη στο «στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης του Μεγάρου Μουσικής, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκε η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία εθνικών λογαριασμών», σημειώνει ότι «ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω διερεύνηση της ορθής εφαρμογής των στατιστικών κανόνων από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat και συγκεκριμένα για τον τρόπο ένταξης επιχειρήσεων και φορέων στη Γενική Κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας ο έλληνας ευρωβουλευτής και αφού υπενθυμίζει στην Κομισιόν ότι η «Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής, στην τελευταία έκθεσή της, εκφράζει την ‘έκπληξή’ της για τη συνέχιση των ερευνών, κατηγορώντας, εμμέσως, την ελληνική δικαιοσύνη ότι πλήττει την ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ”, τη ρωτά εάν «σκοπεύει να βοηθήσει, παρά την “έκπληξη“ μελών “ανεξάρτητων“ αρχών, την ελληνική δικαιοσύνη στη διερεύνηση του σκανδάλου της ΕΛΣΤΑΤ, μετά και την απόφαση του ΣτΕ».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο «Μπορούν να καταθέσουν στην ελληνική δικαιοσύνη στελέχη της Eurostat και της Κομισιόν εφόσον τους ζητηθεί», εάν «Γνωρίζει εάν έχει αποσταλεί τέτοιο αίτημα από την ελληνική δικαιοσύνη», καθώς επίσης, εάν «Έχει δικαίωμα ένας πολίτης της ΕΕ ή ένα κράτος μέλος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διερευνηθούν πιθανές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εθνικών λογαριασμών από πράξεις ή/και παραλείψεις στελεχών της Eurostat».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση Αρ.2497/2013) ακύρωσε την ένταξη στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης του Μεγάρου Μουσικής, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκε η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία εθνικών λογαριασμών.

Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω διερεύνηση της ορθής εφαρμογής των στατιστικών κανόνων από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat και συγκεκριμένα για τον τρόπο ένταξης επιχειρήσεων και φορέων στη Γενική Κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η διερεύνηση του “σκανδάλου ΕΛΣΤΑΤ”, η Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής, στην τελευταία έκθεσή της, εκφράζει την “έκπληξή” της για τη συνέχιση των ερευνών, κατηγορώντας, εμμέσως, την ελληνική δικαιοσύνη ότι πλήττει την “ανεξαρτησία και αξιοπιστία” της ΕΛΣΤΑΤ.

Ερωτάται η Επιτροπή:
Σκοπεύει να βοηθήσει, παρά την “έκπληξη” μελών “ανεξάρτητων” αρχών, την ελληνική δικαιοσύνη στη διερεύνηση του σκανδάλου της ΕΛΣΤΑΤ, μετά και την απόφαση του ΣτΕ; Μπορούν να καταθέσουν στην ελληνική δικαιοσύνη στελέχη της Eurostat και της Κομισιόν εφόσον τους ζητηθεί; Γνωρίζει εάν έχει αποσταλεί τέτοιο αίτημα από την ελληνική δικαιοσύνη; Έχει δικαίωμα ένας πολίτης της ΕΕ ή ένα κράτος μέλος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διερευνηθούν πιθανές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εθνικών λογαριασμών από πράξεις ή/και παραλείψεις στελεχών της Eurostat;».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact