ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση στην Κομισιόν για τις καταστροφές στην Ήπειρο

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές στην Ήπειρο και της χρηματοδοτικής στήριξης των αναστηλωτικών προσπαθειών του γεφυριού της Πλάκας, κατέθεσε, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αναφέρεται στις πρόσφατες καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, σημειώνοντας ότι «έχει υποστεί ζημιές σχεδόν το 60% του οδικού δικτύου της Ηπείρου, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις» και τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων «κατέρρευσε και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην περιοχή της Άρτας, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, χτισμένο τον 18ο αιώνα».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει «ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών», ποια τα συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο Κανονισμός του Ταμείου, καθώς επίσης, «ποιες δυνατότητες υπάρχουν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία, για τη χρηματοδότηση της πλήρους αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηπείρου από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, έχει υποστεί ζημιές σχεδόν το 60% του οδικού δικτύου της Ηπείρου, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ κατέρρευσε και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην περιοχή της Άρτας, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, χτισμένο τον 18ο αιώνα.

Με δεδομένη την ιστορική σημασία του γεφυριού της Πλάκας, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερωτάται η Επιτροπή:
Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και ποια είναι τα συγκεκριμένα κριτήρια που θέτει ο Κανονισμός 2012/2012, όπως τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014; Ανεξάρτητα από την ενεργοποίηση του παραπάνω Ταμείου, ποιες δυνατότητες υπάρχουν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία, για τη χρηματοδότηση της πλήρους αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας;».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact