ΕΛΛΑΔΑ

Ερχονται ελλείψεις προϊόντων λόγω των capital controls

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί η βιομηχανία την έλλειψη προϊόντων το Σεπτέμβριο, σε όλους τους τομείς, εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί.

Η απουσία των πρώτων υλών ή εισαγωγή τους με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς δυσχεραίνει την παραγωγική διαδικασία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Οι τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα, με σχετική χαλάρωση των capital controls έχουν βελτιώσει την κατάσταση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά οι εισαγωγές πρώτων υλών γίνονται με σχετικά αργούς ρυθμούς και οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι η ζημιά ήδη έχει γίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες σε ποσοστό 20%. Για αυτό το λόγο εισάγει προϊόντα και πρώτες ύλες που κάθε μήνα υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. σε αξία. Με την αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για εισαγωγές από το εξωτερικό στα 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι η αξία των εισαγωγών που πραγματοποιείται κάθε ημέρα φτάνει τα 20 εκατ., από τα 14 εκατ. που ήταν πριν τις αλλαγές. Με αυτούς τους ρυθμούς, η αξία των εισαγωγών φτάνει το μήνα περίπου μισό δισεκατομμύριο.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα, ως και τις 23 Ιουλίου είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν στο 7% του αριθμού και το 10,5% των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί, όπως αναφέρει το «Βήμα». Αν ληφθεί υπόψη ότι τα 2/3 των τροφίμων εισάγονται, τότε ακόμη και από τον Αύγουστο μπορούν να καταγραφούν οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς ψωμί τον Αύγουστο», υποστηρίζουν παράγοντες αυτής της αγοράς στην εφημερίδα, καθώς το 75-80% του σιταριού για αλευροποίηση/ παραγωγή ψωμιού εισάγεται.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact