ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Κομισιόν δεν σχεδιάζει αυστηρότερους ελέγχους στα αεροδρόμια

Το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, απέκλεισε αξιωματούχος, τονίζοντας πως η ασφάλεια αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών.

Εμπειρογνώμονες από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας στα αεροδρόμια, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες προχθές Τρίτη στις οποίες βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 31 άνθρωποι, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, πάντως δεν αναμένεται ότι θα εισηγηθούν αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τους ελέγχους ασφαλείας με πανευρωπαϊκή ισχύ.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δύο εκρήξεις βομβών στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, το κυριότερο των Βρυξελλών. Οι δράστες μπήκαν στο αεροδρόμιο χωρίς να περάσουν από ελέγχους ασφαλείας, οι οποίοι στην Ευρώπη συνήθως γίνονται αφού οι επιβάτες περάσουν από τον έλεγχο εισιτηρίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει μια σύνοδο ειδικών στην ασφάλεια των αερομεταφορών και από τα 28 κράτη μέλη, όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Μεταφορές Βιολέτα Μπουλτς. Αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει την 31η Μαρτίου. Εξάλλου, μια σύνοδος εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των χερσαίων μεταφορών προγραμματίζεται να γίνει την 11η Απριλίου.

Δεν είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα ή η θεματολογία των συνόδων αυτών μέχρι τώρα. Ο αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων ελέγχων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών», επεσήμανε ο αξιωματούχος. «Η Επιτροπή δεν πρόκειται να επιβάλει σε ένα μικρό αεροδρόμιο στη Φινλανδία τα ίδια μέτρα ασφαλείας που μπορεί να απαιτούνται για κόμβους μείζονος σημασίας, όπως αυτοί των Βρυξελλών ή του Παρισιού», προσέθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με το εάν θα μπορούσε να ζητηθεί η εγκατάσταση συσκευών ασφαλείας όπως σαρωτές σώματος στις εισόδους των αεροδρομίων, ο αξιωματούχος είπε πως αυτή είναι μια απόφαση που επαφίεται στις εθνικές αρχές.

Το να προστεθούν κι άλλες διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας μπορεί να μη βελτιώσει την ασφάλεια, επισήμανε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος των εταιρειών που διαχειρίζονται αεροδρόμια στην ΕΕ, το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων Ευρώπης (ACI Europe).

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε αντιθέτως να προκαλέσει «προβλήματα» και να «δημιουργήσει νέα ευάλωτα σημεία από την άποψη της ασφάλειας», καθώς εάν οι έλεγχοι γίνονται νωρίτερα, απλώς θα μετακινηθούν οι στόχοι πιθανών επιθέσεων, εξήγησε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact