ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Η Γερμανία θέλει πιο σκληρό μνημόνιο

Δύσκολο το Eurogroup για την Ελλάδα

Η Γερμανία επέκρινε την συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές ως ανεπαρκή, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times και επισημαίνουν ότι το Βερολίνο θα ήθελε το πρόγραμμα να είναι ακόμα πιο σκληρό.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας παρουσίασε τις ενστάσεις του σε έγγραφο που έστειλε στα υπουργεία Οικονομικών των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης, λίγες ώρες πριν το ελληνικό κοινοβούλιο κληθεί να συζητήσει την Τετάρτη το επίπονο πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έγινε δύσκολα αποδεκτό από την ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι το Eurogroup θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα.

Όπως γράφει η εφημερίδα: «Οι γερμανικές ενστάσεις μπορεί να προμηνύουν μια δύσκολη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την συμφωνία ή θα προσφέρουν στην Αθήνα ένα δάνειο-γέφυρα για να δώσουν στους διαπραγματευτές περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν την συμφωνία.

Το Βερολίνο δεν διευκρίνισε αν θα ζητήσει αύριο να υπάρξει μια τέτοια καθυστέρηση».

Το Βερολίνο ανησυχεί περισσότερο από όλα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ειδικά από την στιγμή που η πρόσφατη αναταραχή έπληξε σκληρά την οικονομία. Η Ε.Ε. προέβλεψε την Τετάρτη, ότι μετά από πτώση 2,3% του ΑΕΠ φέτος και 1,3% το 2016, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2017.

Το γερμανικό έγγραφο γράφει: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υψηλότερες από ότι αναμενόταν. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανοιχτά ζητήματα».

Το ερώτημα της βιωσιμότητας δημιουργεί στην Γερμανία ανησυχίες για την μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το έγγραφο του Βερολίνου αναφέρει: «Προσυπογράφει πλήρως το ΔΝΤ τους όρους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα», που είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τις προγραμματισμένες εκταμιεύσεις.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact