ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χρήση δακρυγόνων και 30 προσαγωγές στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων»

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους για επανάληψη βίαιων επεισοδίων

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου (21/09) στο Παρίσι, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, σε μια ημέρα κατά την οποία οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν επίσης πορείες για το κλίμα και μια διαδήλωση εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 30 προσαγωγές, σύμφωνα με πληροφορίες από την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, που κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.

«Μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες» είπε η Μπριζίτ, ακτιβίστρια για το κλίμα, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν ήταν «Ο δρόμος είναι δικός μας».

Η Αστυνομική Διεύθυνση του Παρισιού κινητοποίησε έναν μηχανισμό ασφαλείας 7.500 αστυνομικών, με τη συνδρομή εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και τεθωρακισμένων οχημάτων. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε συνοικίες στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας όπου κάνουν περιπολίες, ενώ αστυνομικοί με στολή ή πολιτικά πραγματοποιούν ελέγχους στους διαδηλωτές.

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους για επανάληψη των βίαιων επεισοδίων, που αμαύρωναν τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων τους προηγούμενους μήνες.

Μια πηγή από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας μίλησε επίσης για τον «κίνδυνο προσέγγισης» μελών του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και μελών των «Black Blocs», που θέλουν να σπάσουν τα πάντα».

Η πορεία «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη» θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα το μεσημέρι από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από κάλεσμα πολλών ΜΚΟ. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ακόμα κι αν στη χθεσινή κινητοποίηση για το κλίμα δεν συμμετείχαν παρά λιγότεροι από 10.000 άνθρωποι στο Παρίσι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της οργάνωσης Occurrence pour des médias.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσης μια διαδήλωση, έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου Force ouvrière εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ σήμερα ξεκινούν και οι Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αποτελούν πόλο έλξης κάθε χρόνο για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ως προληπτικό μέτρο, πολλά μνημεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, που είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές τον Δεκέμβριο από τους διαδηλωτές και τα μουσεία Petit και Grand Palais.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact