ΚΟΣΜΟΣ

Για τις σχέσεις κράτους-μαφίας καταθέτει ο Ναπολιτάνο

Ενώπιον των μελών του κακουργιοδικείου του Παλέρμο της Σικελίας καταθέτει σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπήρξαν σχέσεις και διαπραγματεύσεις του ιταλικού κράτους με την μαφία.

Ο Ναπολιτάνο καταθέτει ως μάρτυρας στο προεδρικό μέγαρο παρουσία σαράντα συνολικά εισαγγελέων, δικηγόρων και στενογράφων. Δεν επετράπη, τελικώς, η πρόσβαση στον Τύπο, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης γνωστών μεγαλομαφιόζων- όπως του Τοτό Ριίνα- θα έχουν δικαίωμα να θέσουν ερωτήσεις στον Ιταλό πρόεδρο.

Η όλη υπόθεση αφορά καταθέσεις μετανοημένων μαφιόζων, βάσει των οποίων εκπρόσωποι των ιταλικών κρατικών θεσμών, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ΄90 φέρονται να ανέπτυξαν διάλογο και επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του μαφιόζικου παρακράτους, με στόχο να επιτευχθεί ένα είδος «εκεχειρίας», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πάγιο αίτημα πολλών μαφιόζων, ήταν ανέκαθεν να καταργηθούν οι σκληρές συνθήκες απομόνωσης για τους «νονούς» που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το 1992 η μαφία είχε δολοφονήσει στην Σικελία τους εισαγγελείς Τζοβάννι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελλίνο, ενώ είχε προχωρήσει και σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ρώμη και στην Φλωρεντία. Το κακουργιοδικείο του Παλέρμο θέλει να εξακριβώσει αν η επιλογή του «χαμηλού προφίλ» από μέρους της Κόζα Νόστρα, τα αμέσως επόμενα χρόνια, εξαρτήθηκε από μυστικές συναντήσεις και παράνομο «δούναι και λαβείν» με εκπροσώπους της ιταλικής πολιτικής και των δυνάμεων ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται να απαντήσει σε ερωτήσεις οι οποίες αφορούν την μεγαλύτερη πληγή της ιταλικής κοινωνίας, τις διάφορες «μαφίες» που εκμεταλλεύονται μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού των νότιων περιφερειών της χώρας.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην αρχή της δεκαετίας του ενενήντα ήταν πρόεδρος της ιταλικής βουλής και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις μυστικές υπηρεσίες, το 1992 η Κόζα Νόστρα προσπάθησε να οργανώσει βομβιστική επίθεση σε βάρος του.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact