ΥΓΕΙΑ

Γιατί η Βρετανία έγινε η πιο παχύσαρκη χώρα της Ευρώπης

Στη σωματική αδράνεια και όχι στην πρόσληψη θερμίδων οφείλονται, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας που καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε έρευνα με τίτλο «Το Χοντρό Ψέμα» (The Fat Lie) που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (Institute of Economic Affairs) υπό τον ερευνητή Christopher Snowdon, Διευθυντή των Οικονομικών του Lifestyle του Ινστιτούτου, ως γενεσιουργός αιτία του προβλήματος καταδεικνύεται το γεγονός ότι οι Βρετανοί κινούνται πολύ λιγότερο τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ καταρρίπτεται ο μύθος της αυξημένης θερμιδικής πρόσληψης.

Μειωμένη πρόσληψη θερμίδων & έντονη καθιστική ζωή

Αναλύοντας στοιχεία από το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, την Εθνική Έρευνα Δίαιτας και Διατροφής, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας κλπ, η μελέτη καταδεικνύει με σαφήνεια ότι οι διατροφικές συνήθειες των Βρετανών έχουν αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, και η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται στην αισθητά μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατά κεφαλήν θερμιδική πρόσληψη στη Μεγάλη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 21,5% από το 1974, όταν ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε 2.534 θερμίδες – 544 περισσότερες από τις 1.990 του 2012. Σύμφωνα με τη διατύπωση του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας: «Η συνολική πρόσληψη θερμίδων, λιπών και κορεσμένων λιπών έχει μειωθεί από τη δεκαετία του ’70. Η τάση αυτή συνοδεύεται από παράλληλη μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού, καθώς και στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών».

Ταυτόχρονα ωστόσο, έχει μειωθεί αισθητά η άσκηση λόγω του σύγχρονου καθιστικού τρόπου ζωής. Οι Βρετανοί περπατάνε πολύ λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν (από 255 μίλια ετησίως το 1976, μόλις 179 το 2010), ποδηλατούν λιγότερο (42 μίλια το 2010 έναντι 51 στα μέσα του ’70), χρησιμοποιούν ανελκυστήρες και όχι σκάλες, δουλεύουν μπροστά από υπολογιστές και όχι χειρωνακτικά. Για την ακρίβεια, μόλις 18% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο καταπιάνεται με οποιουδήποτε είδους φυσική δραστηριότητα, 53% του πληθυσμού δεν ασκείται ούτε γυμνάζεται ποτέ, 63% δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις σκάλες και δεν περπατά ούτε καν 10 λεπτά ημερησίως, και 40% δεν πάει ποτέ στη δουλειά με τα πόδια. Προκύπτει λοιπόν ότι ενώ οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μειώσει αισθητά τις θερμίδες που καταναλώνουν, ταυτόχρονα έχουν μειώσει ακόμη περισσότερο το χρόνο που αφιερώνουν στην άσκηση.

«Βρετανία, η πιο παχύσαρκη χώρα της Ευρώπης»

Έτσι εξηγείται η διαρκής αύξηση στο σωματικό βάρος του ενήλικου βρετανικού πληθυσμού, ο οποίος είναι σήμερα κατά 5 κιλά βαρύτερος σε σχέση με το 1993 (ο μέσος όρος αυξήθηκε από 72,4 σε 77,4 κιλά) και κατά 2 σε σχέση με το 2002. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι από τη χρονολογία αυτή και εξής έχει σημειωθεί μείωση στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη κατά 4,1%, ενώ η πρόσληψη θερμίδων από φαγητό εκτός σπιτιού κατά το ίδιο διάστημα έπεσε από 310 το 2002, σε 219 το 2012.

Επαναπροσδιορισμό στόχων προτείνει ο Snowdon

Τα παραπάνω ιδιαιτέρως ανησυχητικά –αλλά ελάχιστα γνωστά– στοιχεία οδήγησαν τον Snowdon στη συγγραφή της μελέτης αυτής. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του ερευνητή: «Το βασικό αίτιο για τους αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας στη Βρετανία δεν εδράζεται στη θερμιδική πρόσληψη, αλλά στην αυξημένη σωματική αδράνεια. Τώρα που το θέμα της παχυσαρκίας καλύπτεται σε τόση έκταση από τα ΜΜΕ είναι ανησυχητικό το πόσο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής και όχι η όρεξή μας, είναι η γενεσιουργός αιτία της… αυξημένης περιφέρειας των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Για να συμπληρώσει, «όσοι προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους και τις προσπάθειές τους ενθαρρύνοντας την άσκηση και όχι αποδυόμενοι σε πόλεμο κατά του φαγητού». Διαφορετικά, η Βρετανία θα παραμείνει «η πιο παχύσαρκη χώρα της Ευρώπης».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact