ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν αυτισμό

Ο αυτισμός είναι πιο κοινός στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Human Genetics. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα κορίτσια απαιτούνται πιο ακραίες γενετικές μεταλλάξεις σε σχέση με τα αγόρια για να εμφανιστεί η κατάσταση αυτή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν το όριο διάγνωσης του αυτισμού, συγκριτικά με αγόρια.

Ο Dr Sébastien Jacquemont, συγγραφέας της μελέτης, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάννης στην Ελβετία, είχε δηλώσει: «Είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι υπάρχει διαφορά σε μοριακό επίπεδο ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια που έρχονται στην κλινική με κάποια αναπηρία στην ανάπτυξή τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει διαφορετικό επίπεδο ευρωστίας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, με τα κορίτσια να έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας εμφανίζονται πιο συχνά στα αγόρια.

Πράγματα, σημειώνει η έρευνα, περίπου το 1,8% των αγοριών έχουν αυτισμό, με το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια να είναι μόλις 0,2%.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι Dr Jacquemont και Dr Evan Eichler από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι οποίοι εξέτασαν δείγματα DNA από 16.000 ανθρώπους με νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές/αναπηρίες για να αναλύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού τους συστήματος, καθώς επίσης και δείγματα DNA από 800 οικογένειες που είχαν κάποιο ιστορικό αυτισμού.

Στις νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές συμπεριλαμβάνονται ο αυτισμός, το σύνδρομο Down, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, το σύνδρομο Tourette καθώς επίσης και τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνητών ο εγκέφαλος των θηλυκών απαιτεί πιο ακραίες γενετικές μεταλλάξεις, συγκριτικά με των αγοριών για να εμφανίσει τα συμπτώματα του αυτισμού ή κάποιας άλλης νευρο-αναπτυξιακής διαταραχής.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact