ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το παγωτό βανίλια αξίζει «χρυσάφι»

Σάλος στην αγορά και τεράστια αύξηση της τιμής

Tο καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών αλλά η κρίση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά βανίλιας απειλεί να μετατρέψει το παγωτό βανίλια απαγορευμένη απόλαυση.

Η διεθνής τιμή της βανίλιας έχει αυξηθεί μετά την πολύ φτωχή συγκομιδή που γνώρισε το 2015 η Μαδαγασκάρη, ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο σπόρων «φασολιών» βανίλιας. Όπως γράφει το περιοδικό Newsweek, το 2011, ένα κιλό «φασόλια» βανίλιας κόστιζαν περίπου 20 δολάρια το κιλό, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 η τιμή εκτοξεύτηκε στα 200 δολάρια το κιλό.

Το Μεξικό και η Ταϊτή είναι επίσης γνωστοί εξαγωγείς «φασολιού» του διάσημου μπαχαρικού, αλλά είναι η βανίλια της Μαδαγασκάρης που έχει τις γεύση κρεμώδη, γλυκιά και γεμάτη άρωμα.

Στην αγορά του παγωτού όπως είναι αναμενόμενο, έχει σημάνει συναγερμός. «Το θέμα είναι μεγάλο. Πήρα μια επιστολή από τον άνθρωπο που μάς προμηθεύει βανίλια και παραλίγο να πέσω από την καρέκλα –το κόστος έχει διπλασιαστεί μέσα σε δύο μήνες» λέει στη New York Post, η Τζένιφερ Ντάντας, ιδιοκτήτρια του Μπλου Μαρμπλ Παγωτού με βάση το Μπρούκλιν. Ο Τζέιμς Κόλεριτζ, ιδιοκτήτης της παγκοσμίου φήμης Μπέλα Τζελατερία στο Βανκούβερ, αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή του παγωτού βανίλιας στις αρχές Μαρτίου. «Μπορεί να βρει κανείς εκχύλισμα βανίλιας σε όλο τον κόσμο, αλλά εμείς επιλέγουμε τη Μαδαγασκάρη, επειδή η γεύση έχει μεγαλύτερο βάθος» λέει στην εφημερίδα Guardian ο Τσάρλι Θέιλιερ.

Και το κόστος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Κινδυνεύει επίσης η ποιότητα της βανίλιας όταν οι τιμές είναι υψηλές, καθώς οι αγρότες μαζεύουν τους καρπούς νωρίς, με αποτέλεσμα μια λιγότερο έντονη γεύση – όσο είναι φρέσκος ο καρπός δεν έχει άρωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact