Ένα μεγάλο μπλέξιμο βρήκε το Roblox, αυτή η τεράστια πλατφόρμα με τα παιχνίδια. Ο γενικός εισαγγελέας στο Τέξας, τους έκανε μήνυση.
Λέει ότι η εταιρεία τα ‘χει κάνει θάλασσα με την ασφάλεια των παιδιών.
Τους κατηγορεί ότι βασικά αδιαφορούν για τους νόμους που πρέπει να προστατεύουν τα πιτσιρίκια. Και ότι, πάνω απ’ όλα, λένε ψέματα στους γονείς για τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί μέσα.
Μάλιστα, ο Πάξτον τα είπε πολύ βαριά. Είπε ότι το Roblox είναι σαν “φωλιά για αρπακτικά”. Υποστηρίζει δηλαδή ότι η εταιρεία κοιτάει μόνο τα λεφτά και τους παιδόφιλους, και καθόλου την ασφάλεια των παιδιών.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που το Roblox τα ακούει για τέτοια θέματα.
Τι λέει τώρα η εταιρεία από την πλευρά της; Ένας εκπρόσωπός τους βγήκε και είπε ότι είναι “απογοητευμένοι” με τη μήνυση. Λένε ότι όλα αυτά είναι “τραβηγμένα από τα μαλλιά” και υπερβολές. Επίσης, λένε ότι κι αυτοί θέλουν τα παιδιά να είναι ασφαλή. Και ότι έχουν ήδη πάρει μέτρα. Προσπαθούν, λέει, να διώξουν τους κακούς χρήστες και να κάνουν την πλατφόρμα πιο γερή.
Για όσους δεν ξέρουν καλά, το Roblox είναι απίστευτα δημοφιλές στα παιδιά. Είναι ένα από τα πιο διάσημα site για παιχνίδια στον κόσμο. Εκεί, μπορείς να παίξεις ένα σωρό παιχνίδια, μόνος ή με φίλους. Το διαφημίζουν σαν ένα μέρος καλό για οικογένειες. Έχει λέει και παιχνίδια που σου μαθαίνουν πράγματα, όπως προγραμματισμό.
Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Το Roblox αφήνει τους χρήστες να φτιάχνουν οι ίδιοι τα δικά τους παιχνίδια. Αυτό είναι καλό για τη φαντασία, αλλά έχει και μια κακή πλευρά. Κάποιοι φτιάχνουν παιχνίδια με βία ή και με σεξουαλικά πράγματα.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα; Μπορείς να μπεις σε “δωμάτια” (servers) και να παίζεις με εντελώς αγνώστους. Αυτή η επαφή με ξένους στο ίντερνετ ανησυχεί πολύ κόσμο. Φοβούνται ότι τα παιδιά μπορεί να πέσουν πάνω σε περίεργους τύπους με κακές προθέσεις.
Γι’ αυτό και ο εισαγγελέας του Τέξας ξαναχτύπησε. Ζήτησε από το Roblox να πάρει πιο σκληρά μέτρα. Να προστατέψει τα παιδιά από “άρρωστους και διεστραμμένους που κρύβονται πίσω από μια οθόνη”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Και το είπε καθαρά: “Όποια εταιρεία αφήνει να κακοποιούνται παιδιά, θα μας βρει απέναντί της με όλη τη δύναμη του νόμου”.
Και για να ξέρεις, δεν είναι μόνο το Τέξας. Κι άλλες πολιτείες στην Αμερική, όπως το Κεντάκι και η Λουιζιάνα, έχουν κάνει μήνυση στο Roblox. Όλοι τους κατηγορούν για το ίδιο πράγμα: ότι δεν κάνουν αρκετά για να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο.





















