ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Το ΔΝΤ απειλεί να αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα

Οι ελπίδες να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της φάνηκε να εξανεμίζονται, μετά από μία αιφνιδιαστική παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου έστειλε την πιο σαφή προειδοποίησή της: είτε οι δανειστές συμφωνούν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, είτε το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Για εμάς, για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με έναν νέο διακανονισμό του ΔΝΤ, είναι βασική η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας θα βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, γιατί στηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει στην επιστολή της η Λαγκάρντ, δείχνοντας τη λύπη της για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο αποτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής της Αθήνας έως τώρα, σχολιάζει ο Guardian.

Η παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου ήρθε μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει προς ψήφιση τις αντιδημοφιλείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό την Κυριακή, αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

«Σε μία επανάληψη του δράματος που κυριάρχησε στην ευρωζώνη πέρυσι, η Αθήνας αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας αν αποτύχει να καλύψει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν και τα δάνεια του ΔΝΤ τον Ιούλιο», γράφει επίσης η Guardian.

Οσο οι δανειστές θα μάχονται για τα προληπτικά μέτρα, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα θα επιδεινώνεται, εκτίμησε ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής του Eurasia Group. «Ο χρόνος τελειώνει για να καταλήξουν σε μία συμφωνία», προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή, ο αναλυτής σχολίασε: «Ο Τσίπρας θέλει να δείξει στους Ελληνες ψηφοφόρους ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί και ότι η μπάλα- για την ελάφρυνση χρέους- είναι ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους. Το μήνυμα προς τους δανειστές είναι: αν επιμείνετε για τα προληπτικά μέτρα, θα οδηγήσετε σε κατάρρευση της κυβέρνησής μου και πρόωρες εκλογές. Και μαζί με το δημοψήφισμα της Βρετανίας, αυτό θα καταλήξει ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την Ευρώπη».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact