ΕΛΛΑΔΑ

H DW στη Μόρια: Μη βιώσιμη η κατάσταση στη Λέσβο, η συμφωνία μετέτρεψε το νησί σε φυλακή

Σε σύγκριση με τις υποδομές για τους προσφυγικές στην ηπειρωτική χώρα, η Μόρια μοιάζει τρομακτικό δημιούργημα. Ετσι περιγράφει η Deutsche Welle το hotspot στη Λέσβο, το οποίο επισκέφθηκε, μετά από την καταστροφική φωτιά.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο είναι σχεδόν μη βιώσιμη, σχολιάζει το δημοσίευμα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει μετατρέψει το νησί σε μία φυλακή, με σύστημα που καταρρέει. Η διαδικασία ασύλου είναι αργή, οι πρόσφυγες πιστεύουν ότι γίνονται διακρίσεις ανάλογα με τις χώρες καταγωγής.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που εξετάζουν τα αιτήματα, στις υπηρεσίες ασύλου, δεν ξέρουν το νόμο για τους πρόσφυγες, ούτε πώς να πάρουν συνέντευξη από τους ανθρώπους. Και οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν έχουν ιδέα για το νόμο. Είναι μία ανυπόφορη κατάσταση», σχολιάζει η δρ. Μπάρμπαρα Χάρελ Μποντι, που έχει ιδρύσει το Κέντρο προσφυγικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τριπλό συρματόπλεγμα μπροστά, αστυνομικοί και στρατιώτες μόνιμα παρόντες. Μοιάζει με μία ανοιχτή φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους», περιγράφουν οι ανταποκριτές της Deutsche Welle, που βρέθηκαν στη «γειτονιά» των Αφρικανών μέσα στο hotspot.

«Εκεί ο φράχτης είναι λιγότερο περιοριστικός, υπάρχουν τρύπες κάθε λίγα μέτρα. Οι πρόσφυγες βγαίνουν από αυτές, για να περπατήσουν στους ελαιώνες γύρω από τη Μόρια ή να χαλαρώσουν σε κοντινές καντίνες».  

«Το μέρος είναι απαίσιο. Είναι μία φυλακή. Οι συνθήκες απαίσιες. Δεν έχουμε νερό στα ντους, κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να πάμε στα χωράφια για τις ανάγκες μας, γιατί είναι φρικιαστική η μυρωδιά και η υγιεινή στις τουαλέτες», είπε ένας Νιγηριανός στην Deutsche Welle.

Μετά από τη φωτιά της Δευτέρας, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του hotspot, είναι ορατός ο εκνευρισμός των προσφύγων, που αυξάνεται εδώ και καιρό, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι περισσότεροι Αφρικανοί δηλώνουν ότι τους κακομεταχειρίζονται οι υπηρεσίες ασύλου εκεί, οι οποίες- όπως ισχυρίζονται- δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα αιτήματά τους και δίνουν προτεραιότητα σε πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.

«Δεν είμαστε πολίτες, είμαστε πρόσφυγες… ή στην πραγματικότητα δεν είμαστε ούτε αυτό. Στη Μόρια είμαστε φυλακισμένοι», λένε ο Ομάρ από τη Σομαλία και ο Γουαλά από την Ερυθραία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact