ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ατζέντα της αυριανής συνάντησης Τσακαλώτου και Σταθάκη με Μοσκοβισί

Θα συζητηθεί η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, το ελληνικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια

Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, στη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση- και κατ’ επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά).

Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος.

Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση την έκθεση αυτή, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είχαν, επίσης, τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα και τώρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019. Ενώ μεταξύ των ορόσημων-προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στο «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact