ΕΛΛΑΔΑ

“Η Ελλάδα απλώνει ξαπλώστρες στις παραλίες”

Η Ελλάδα απλώνει ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για τους τουρίστες τον Μάιο και να αναστήσει μια βιομηχανία που βίωσε μια από τις χειρότερες χρονιές της εδώ και δεκαετίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μεταδίδει το Reuters.

«Το μόνο που χρειάζεστε είναι η Ελλάδα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Στον τομέα του τουρισμού οφείλεται περίπου το 1/5 της ελληνικής οικονομίας», σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων.

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα βασίζεται στο ιστορικό της για τη διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου να προσελκύσει ξένους τουρίστες πίσω στα νησιά και στα αρχαιολογικά μνημεία της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η χώρα ηγήθηκε των εκκλήσεων στην Ευρώπη για υιοθέτηση ψηφιακού πιστοποιητικού, που θα δείχνει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, ώστε να επιτρέπεται να ταξιδέψει το καλοκαίρι.

Ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι η Ελλάδα, όπως και να έχει, θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της στους τουρίστες.

«Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, έχουν διαγνωστεί αρνητικά σε τεστ ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και διαθέτουν αντισώματα, είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και θα τους καλωσορίσουμε ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε συμφωνίες», δήλωσε στο Reuters.

Το 2020, η χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί για τον παγκόσμιο τουρισμό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, μόλις 7.4 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ελλάδα, λιγότεροι από οποιαδήποτε χρονιά στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της και μειωμένοι από το ένα ρεκόρ 31.3 εκατομμυρίων τουριστών την προηγούμενη χρονιά.

Τα έσοδα από τον τουρισμό βυθίστηκαν σε 4 δισ. ευρώ το 2020 από 18 δισ. ευρώ το 2019 ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε πάνω από 8%, εντείνοντας την πίεση σε έναν προϋπολογισμό που ήδη στενάζει υπό δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος- ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Ο αριθμός Βρετανών και Γερμανών τουριστών μειώθηκε κατά 70% και 62% αντίστοιχα.

«Θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι», σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης. «Αυτό δεν είναι προφανές τώρα λόγω των μειωμένων κρατήσεων… υπάρχει πολύ σκοτάδι, πολλή απαισιοδοξία στην αγορά, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο τέλος οι υπολογισμοί μου θα είναι σωστοί», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει περίπου 7.000 θανάτους και βρίσκεται ξανά σε lockdown μετά την αύξηση σε νέα κρούσματα, που ενέτεινε την πίεση στο χτυπημένο από οικονομική κρίση σύστημα υγείας.

Ο Χάρης Θεοχάρης απέρριψε την κριτική ότι ο τουρισμός αύξησε τα νέα κρούσματα πέρυσι ως «κατανοητή… αλλά παντελώς αβάσιμη».

«Το δεύτερο κύμα που σάρωσε ολόκληρη την Ευρώπη περίπου στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, ήρθε στην Ελλάδα ακριβώς την ίδια περίοδο, ίσως δύο εβδομάδες αργότερα», σημείωσε.

Κάτοικοι αρκετών ελληνικών νησιών έχουν εμβολιαστεί και η Ελλάδα σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι, μετά τις ευάλωτες ομάδες. Όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους δουλεύει στον τουρισμό. «Πρέπει να εξισορροπήσουμε όλες τις ανησυχίες επειδή έχουμε ανθρώπους που εργάζονται, ανθρώπους που χρειάζονται να βρουν δουλειές», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης. «Φέτος νομίζω ότι έχουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact